Diplomatske aktivnosti intenzivirane su na Bliskom istoku i u Sjedinjenim Državama povodom termina mogućeg prekida vatre u izraelskom sukobu sa Hamasom u Gazi. Izraelski predstavnik pregovarao je sa egipatskim mirovnim posrednicima u Kairu, dok ministar inostranih poslova razgovara u Vašingtonu. Izraelski vojni zvaničnici kažu da je tokom noći Izrael gađao 40 meta širom Gaze.

 Portparol izraelske vlade Mark Regev kaže da je diplomatija sada glavno oružje. „Želimo da rat bude gotov što je pre moguće“, kaže Regev.

Izraelski predstavnik u Kairu Amos Gilad obavestio je izraelskog premijera Ehuda Olmerta i druge zvaničnike o razgovorima sa egipatskim zvaničnicima. Izraelska ministarka spoljnih poslova Cipi Livni, koja se nalazi u Vašingtonu, izjavila je da bi formalizacija sporazuma sa SAD pomogla sprečavanju Hamasa da krijumčari oružje u Gazi, što je ključni izraelski zahtev za okonačnje sukoba u Gazi.

Prema rečima Regeva, konačna odluka biće doneta na sastanku bezbednosnog kabineta po povratku Gilada i Livnijeve iz Kaira i Vašingtona. Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je da je optimističan povodom postizanja sporazuma o prekidu vatre, ali je dodao da će biti potrebno nekoliko dana za izvesne pomake. Zdravstveni zvaničnici u Gazi kažu da je najmanje 1.105 osoba ubijeno u 20-dnevnim sukobima dok je više od 5.000 ljudi ranjeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari