Prema dogovoru postignutom na bliskoistočnoj konferenciji u Anapolisu izraelske i palestinske vođe nastaviće da se sastaju svake nedelje, a timovi pregovarača, koje predvodi zajednički komitet, prvi put će se sastati 12. decembra. Bušova administracija izjavila je da je zadovoljna ishodom konferencije, na kojoj su učestvovale 44 zemlje, uključujući susedne arapske države Saudijsku Arabiju i Siriju, čija se podrška smatra bitnom za bilo kakav mirovni sporazum.

Prema dogovoru postignutom na bliskoistočnoj konferenciji u Anapolisu izraelske i palestinske vođe nastaviće da se sastaju svake nedelje, a timovi pregovarača, koje predvodi zajednički komitet, prvi put će se sastati 12. decembra. Bušova administracija izjavila je da je zadovoljna ishodom konferencije, na kojoj su učestvovale 44 zemlje, uključujući susedne arapske države Saudijsku Arabiju i Siriju, čija se podrška smatra bitnom za bilo kakav mirovni sporazum. Uzajamno razumevanje Izraelaca i Palestinaca, koje je bilo diskutabilno do poslednjeg trenutka, na kraju je spaseno. I Abas i Olmert istakli su želju da se postigne mirovni dogovor do kraja sledeće godine.

Olmert prvi put uporedio Bliski istok s aparthejdom

Jerusalim – Premijer Izraela Ehud Olmert izjavio je u intervjuu koji je juče objavljen, da je stvaranje palestinske države od ključnog značaja za Izrael i da neuspeh da se postigne mirovni sporazum između dve zemlje može da uvuče Izrael u aparthejd sukobe južnoafričkog stila u kojima Arapi zahtevaju ravnopravna glasačka prava s Jevrejima. Ovakav scenario će, rekao je on, označiti „kraj izraelske države“.

Dok je Olmert dugo tvrdio da demografske karakteristike regiona idu na štetu Izraela, komentari koji su objavljeni u Harecu spadaju među njegove najjače, pošto priprema skeptičnu javnost za obnovljene mirovne pregovore pokrenute ove nedelje u Anapolisu u američkoj državi Merilend.

Njegovo obraćanje rasizmu bilo je naročito eksplozivno jer su izraelski zvaničnici dugo odbijali bilo kakvo poređenje s aparthejdom koji je nekada bio na snazi u Južnoj Africi. Mnogi demografi veruju da bi sa svojim povećanim natalitetom arapska populacija iz ovih oblasti zajedno sa arapskom populacijom u Izraelu mogla uskoro da nadmaši jevrejsku populaciju u Izraelu. Jevreji predstavljaju stabilnu većinu u Izraelu i čine oko 80 odsto tamošnje populacije od sedam miliona ljudi. Međutim, ukoliko se obuhvate i Zapadna obala i Gaza, Arapi već čine skoro polovinu populacije regiona.

Abas je na pitanje novinara da li smatra Izrael ozbiljnim mirovnim partnerom odgovorio uz osmeh: „Neću suditi o njihovim namerama. Recimo da imamo partnera i spremni smo da radimo s njim na postizanju mirovnog sporazuma“. Olmert je, s druge strane, u svom saopštenju istakao da se mirovni dogovor ne može postići dok ne prestane nasilje iz Gaze protiv Izraela. Sporazum se, rekao je on, neće ostvariti dok se ne ispune uslovi važni za Izrael.
U svom govoru u sredu uveče Bušov savetnik za nacionalnu bezbednost Stefan Hedli istakao je napore SAD da izoluju Hamas, muslimansku militantnu političku struju koja je preuzela vlast na pojasu Gaze u junu. „Mi tražimo rešenje problema dve države, a ne tri“, rekao je Hedli, a onda dodao da su stranke u opticaju Izrael i Zapadna Obala, a ne Izrael, Zapadna Obala i Gaza. Ako se formira palestinska država, „Palestinci u Gazi će morati da biraju“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari