Vašington nezadovoljan zbog ukidanja viza Iranu 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija zameraju Srbiji što je pod uticajem Rusije ukinula vize pojedinim državama, poput Irana, koje nisu priznale nezavisnost Kosova, jer iz tih zemalja dolazi veliki broj migranata koji ilegalno produžavaju ka Evropskoj uniji.

Na taj način može da bude doveden u pitanje bezvizni režim EU prema Srbiji, kažu za Danas nezvanično diplomatski izvori Danasa komentarišući zaoštravanje retorike predstavnika zvaničnog Beograda, uključujući šefa srpske diplomatije Ivicu Dačića prema Vašingtonu.

Prema rečima naših sagovornika, primetno je da srpske vlasti, predvođene predsednikom Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Dačićem, u poslednje vreme „vode agilnu diplomatsku akciju“, pokrenutu kako bi se sprečila nova priznanja nezavisnosti Kosova i uticalo na države koje su priznale Kosovo da povuku priznanja, „ali to uključuje poteze poput ukidanja viza zemljama koje su problematične u očima Zapada, pre svega Sjedinjenih Država, kao i nekih članica Evropske unije“.

„Neki krugovi na Zapadu, čak, tvrde da se stiče utisak da Dačić više zastupa ruske nego srpske interese“, konstatuju izvori Danasa. S druge strane, naši sagovornici bliski Moskvi zastupaju stav da „Dačićeve poruke Zapadu nisu stav Rusije, nego da su usaglašene sa ostalim predstavnicima srpske vlasti“, odnosno da „Dačić ne solira, već se o svemu usaglašava sa Vučićem“.

Ministar Dačić je juče gostujući na TV Pinku izjavio govoreći na temu pregovora o rešavanju kosovskog problema: „Pitanje je da li je ovo dijalog ili gomilanje onih koji stoje na strani Prištine“, i osvrnuo se na ulogu Amerikanaca u tom procesu: „Da budemo iskreni, od kad je dijalog počeo da se vodi, u Briselu su se kao sasvim slučajno zaticali predstavnici SAD onda kada su sednice zakazane, oni su razgovarali i sa jednima i sa drugima i povremeno imali konstruktivnu ulogu jer su pritiskali Prištinu da prihvati ono što je bilo na dnevnom redu.“

Dačić smatra da „nema govora o promeni formata dijaloga“, ali je istakao da „postoji neka vrsta pritiska – „to da su neke zemlje EU nezadovoljne načinom na koji se dijalog vodi i od Mogerinijeve traže nekoga ko će da vodi pregovore“. Prema njegovim rečima, „od Srbije se očekuje da prizna Kosovo i to je Zapadu jedina ideja za rešenje“.

– Mi, u svakom slučaju, treba da se držimo naše politike, da izražavamo želju za dijalog kao dosad, da sačuvamo hladnu glavu i predvidimo šta naši protivnici žele. Ne verujem da niti jedan ozbiljan čovek u svetu može da postavlja rokove kada je reč o Kosovu… Prištinske vlasti su sigurne da će neko stati iza njih kada je reč o članstvu u organizacijama, zato uporno pokušavaju da se priključe, ali nelogično je da se Stejt department pored svih problema u svetu, bavi pitanjem Kosova i njegovog članstva u međunarodnim organizacijama“, smatra ministar Dačić.

Srpska lista sa zvaničnicom SAD

Delegacija Srpske liste, u okviru službene posete Vašingtonu, razgovarala sa pomoćnicom zamenika sekretara odbrane SAD, preneo je portal Radio KiM. Predstavnici Srba su tokom sastanka izneli detalje oko poslednjih incidenata na Kosovu u kojima su meta bili Srbi, kao i „potrebu da se jasnim i odlučnim reakcijama takvim događajima stane na put, gde je istaknuto da je jedino ambasador SAD na Kosovu jasno izneo stav i osudio incidente“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari