Postizborna situacija u Avganistanu i jučerašnja objava Izborne komisije da je Hamid Karzaji pobednik predsedničkih izbora te da neće biti drugog kruga predviđenog za 7. novembar zbog povlačenja njegovog glavnog rivala Abdulaha Abdulaha, u velikoj meri ukazuju na to da će SAD i u narednom periodu biti suočene sa veoma slabim partnerom u Avganistanu u vreme rata.

Uprkos čestitkama Karzaiju pristiglih iz Vašingtona, stručna javnost je uverena da je pred američkim liderom Barakom Obamom nova prepreka: kako osposobiti krajnje labavog partnera da povrati legitimitet u zemlji i pomogne SAD da nađu izlaz iz osmogodišnjeg rata.

Stručnjaci su saglasni da to nije lak zadatak. Postavlja se pitanje kako u situaciji, kada avganistanski narod sopstvenu vladu smatra nelegitimnom, razmatrati slanje desetina hiljada dodatnih američkih trupa. Zvaničnici američke administracije za sada tvrde da će Karzaji povratiti legitimitet tako što će promeniti način vladanja, i to u trenutku kada je on politički najslabiji od 2001.

„Jedva čekamo da vidimo da li će on u narednih tri do šest meseci povući ijedan potez drugačiji od dosadašnjeg načina vođenja države – da li će ozbiljno pristupiti rešenju problema korupcije, da li može da mobiliše adekvatnu vojsku koja bi u budućnosti preuzela komandu od američkih snaga“, ističe visoki savetnik Obamine administracije koji je insistirao na anonimnosti naročito u trenutku kada se u Vašingtonu vodi debata o novoj ratnoj strategiji za Avganistan.

U prvim danima Obaminog mandata, predsednik i njegovi pomoćnici uporno su tragali za adekvatnom alternativom Karzaiju. Međutim, nikoga nisu pronašli. Još od proletos bilo je malo sumnji u to da će Karzaji ostati u predsedničkoj palati i nakon izbora. Bilo je dvojbe da li će glasanje potvrditi da je ova opustošena nacija uvek radila onako kako zapovedaju veće sile ili će konačno pokazati da je sposobna sama da nađe izlaz.

Obama je prema savetu svog ministra odbrane Roberta Gejtsa odbacio praksu iz Bušove ere i razgovore o uspostavljanju zapadnog stila demokratije u Avganistanu. Pažljivo izbegava reč „pobeda“, koju je Buš vrlo često koristio. Ograničio je vojne ciljeve SAD na uništenje Al Kaide, koja je, kako se veruje, sada uglavnom stacionirana u Pakistanu, a u isto vreme onemogućio talibanima da još jednom preuzmu vlast u Avganistanu.

Ali čak i najograničeniji Obamin cilj zahteva legitimnu vladu u Kabulu, sa autoritetom da rukovodi vojskom i dovede u red nekompetentne i korupcijom zaražene policijske snage. Takođe je preko potrebno imenovati sposobne guvernere i na najbolji mogući način utrošiti novac koji stiže sa Zapada. Još pre nego što je stavljena tačka na izbore u Avganistanu, Obama je od svojih savetnika za nacionalnu bezbednost zatražio da istupe sa planom kojim bi bio izvršen žešći pritisak na Karzaija. Kako se spekuliše, u narednom periodu od avganistanskog lidera SAD će zatražiti da pruži ruku svojim političkim protivnicima, da „očisti“ vladu od „loših“ ministara i guvernera te da objavi rat korupciji. I najzad, da se konačno angažuje u borbi protiv talibana.

SAD su do sada potrošile gotovo četvrtinu biliona dolara u Avganistanu. Bušova administracija činila je periodične napore da upozori Karzaija i opomene ga da se njegova porodica dovodi u vezu sa korupcijom koja preti vladi. Stoga je poslata misija koja bi učila avganistanske zvaničnike dobrom vladanju. Već osam godina SAD i njeni saveznici bore se da obuče avganistansku vojsku. Te snage – avganistanska armija kojoj se može poveriti zadatak da brani centralnu vladu je glavni cilj Obame u Avganistanu. U slučaju da se i pojavi takva vojska kojoj se može verovati, koja je u stanju da kontroliše značajne oblasti zemlje u saradnji sa lokalnim liderima, Obama bi onda mogao zasigurno da objavi da Avganistan ne može ponovo pasti u ruke militanata. Jedino tada, smatraju analitičari, Obama bi mogao da povuče iz upotrebe termin „neizbežni rat“.

Čestitke Ban Ki-Muna

Kabul – Generalni sekretar UN Ban Ki Mun iznenada je juče posetio Avganistan kada je uputio čestitke Hamidu Karzaiju na reizboru i izrazio očekivanje da će što pre biti formirana nova vlada sposobna da vlada zemljom, pruža podršku svom narodu i međunarodnoj zajednici. Ban je obećao da će UN nastaviti da rade u Avganistanu uprkos ljudskim gubicima. Preneo je i uveravanja Karzaija da će avganistanske snage bezbednosti nastojati da zaštite pripadnike UN u toj zemlji. S. D.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari