Vlada SAD planira da oživi predlog zakona kojim će kazniti Kinu za veštačko unapređenje svoje trgovine „manipulisanjem valute“. Članovi američkog Senata i Kongresa veruju da Kina namerno „potcenjuje“ vrednost svoje valute za najmanje 40 odsto, tako da je za strane kupce kineska roba i dalje jeftina. „Nelegalnim davanjem subvencija na izvoz tako što veštački smanjuje vrednost svoje valute, Kina je „izokrenula“ prihode od trgovine, postavila barijere za slobodnu i fer trgovinu, oštetila američku industriju i uništila milione američkih radnih mesta“, navodi se u saopštenju za javnost sponzora predloga zakona.

Senatori i kongresmeni i iz republikanskih i iz demokratskih redova razmatrali su juče ovaj predlog zakona. U Kongresu ima više od 40 sponzora najavljenih mera. Dokumentom bi se mogle nametnuti dodatne dažbine za kinesku robu dok Kina ne dozvoli da juan povrati svoju vrednost. Američki predsednik Barak Obama je u okviru prošlogodišnje predsedničke kampanje izjavio da podržava predlog zakona Senata koji se tiče kineske manipulacije. „Administracija bivšeg lidera SAD Džordža Buša nije uspela da se izbori sa manipulacijom valute od strane Kine“, rekao je i dodao: „To je neprihvatljivo.“ Hilari Klinton, državna sekretarka SAD, takođe je podržala predlog zakona.

Međutim, u procesu usvajanja zakona prošle godine je nastupila mrtva tačka, a o njemu je više puta raspravljano i ranije. Timoti Gajtner, ministar finansija SAD, više puta je klevetao Kinu kao „manipulatora valute“ na saslušanju za potvrdu nominacije u Senatu, ali je pod jakim pritiskom Pekinga od tada promenio stav. U nedavno objavljenom izveštaju Ministarstva finansija Kina se ne optužuje za veštačko smanjenje vrednosti juana, već se samo navodi da je valuta „potcenjena“. Juan je od tada oslabio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari