Sjedinjene Američke Države prekjuče su, prvi put, otvoreno priznale da aktivno rade na tome da potkopaju režim Roberta Mugabea, predsednika Zimbabvea. Iako zvanični Vašington ne podržava promenu režima, američki Stejt dipartment je u izveštaju, obelodanjenom pre dva dana, priznao da je podržava opozicione političare u zemlji i sve osobe koje kritikuju Mugabea.

Sjedinjene Američke Države prekjuče su, prvi put, otvoreno priznale da aktivno rade na tome da potkopaju režim Roberta Mugabea, predsednika Zimbabvea. Iako zvanični Vašington ne podržava promenu režima, američki Stejt dipartment je u izveštaju, obelodanjenom pre dva dana, priznao da je podržava opozicione političare u zemlji i sve osobe koje kritikuju Mugabea. Stejt dipartment je, takođe, priznao da je finansirao događaje koji su imali za cilj da „diskredituju“ tvrdnje Mugabeove vlade.
Ovi navodi su deo petog godišnjeg Izveštaja o podršci ljudskim pravima i demokratiji koji izdaje Stejt dipartment. Izveštaj sadrži detaljne akcije vlade SAD širom sveta za promovisanje ljudskih prava. I dok američka i britanska vlada još uvek insistiraju da njihov cilj u Zimbabveu nije smena režima, oni su ohrabrivali glavnog opozicionog lidera Morgana Cvangiraija, koji je prebijen proteklog meseca. U izveštaju se navodi da dok je Zimbabve nominalno demokratska država, vlada predsednika Mugabea je „sada diktatorska“.
Na konferenciji za novinare, na kojoj je obelodanjen dokument, pomoćnik državnog sekretara Beri Lounkren rekao je da cilj SAD nije nužno smena režima, već stvaranje terena pogodnog za rad svih strana. On je dodao da kada postoji zemlja sa rekordnim nivoom inflacije, poricanjem osnovnih ljudskih prava i ostalim zloupotrebama, SAD imaju dužnost da govore otvoreno kako bi stanovnici Zimbabvea znali da imaju podršku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari