Veliki broj Iračana optužio je juče SAD za stvaranje uslova koji dovode do najgorih bombaških napada u iračkom ratu. Oni tvrde da su Amerikanci bili veoma spori u sprovođenju tako hvaljenog, novog bezbednosnog plana, čineći šiitska susedstva mnogo ranjivijim za užasne napade.
Tarik Hašimi, sunit i zamenik iračkog predsednika, apelovao je na Vašington da ubrza raspoređivanje dodatnih snaga kako bi se zaustavilo „24-časovno ubijanje“.

Veliki broj Iračana optužio je juče SAD za stvaranje uslova koji dovode do najgorih bombaških napada u iračkom ratu. Oni tvrde da su Amerikanci bili veoma spori u sprovođenju tako hvaljenog, novog bezbednosnog plana, čineći šiitska susedstva mnogo ranjivijim za užasne napade.
Tarik Hašimi, sunit i zamenik iračkog predsednika, apelovao je na Vašington da ubrza raspoređivanje dodatnih snaga kako bi se zaustavilo „24-časovno ubijanje“.
Kritičari kažu da je novi plan koji su Amerikanci počeli da sprovode oslabio Mahdi armiju, šiitsku miliciju koja je odgovorna za brojne napade na sunite, dok mnogi šiiti kažu da je plan bio jedino koristan za zastrašivanje protiv sektaških napada u šiitskim predgrađima Bagdada. Iračanin Hošijar Zebari, ministar inostranih poslova, inače Kurd, izjavio je da je odlaganje u sprovođenju plana dovelo do velikih razočaranja.

Novo protivavionsko oružje pobunjenika

Bagdad – Američki vojni komandanti u Iraku bili su primorani da usvoje nove bezbednosne taktike u talasu svežih pretnji pobunjenika, pošto je potvrđeno da su u protekle dve nedelje četiri oborena američka helikoptera srušena paljbom s kopna. Pad helikoptera podstakao je zabrinutost da su pobunjenici koji su pokazali visoku inovativnost u ratovanju stekli novo oružje. Ukupno 20 Amerikanaca, uključujući 16 vojnika i četiri civila koji rade za bezbednosnu kompaniju, ubijena su u tim okršajima. Izveštaji svedoka pokazuju da je avion zaista oboren, što je juče i potvrdio major general Viljem Koldvel, portparol američke vojske. „Imali smo četiri helikoptera koja su oborena, a svi dokazi upućuju da su oboreni usled kopnene vatre“, dodao je on. „Na osnovu svega što smo videli načinili smo izvesna podešavanja naših tehnika i taktika, kao i način na koji koristimo helikoptere“. Potvrde da su irački pobunjenici pronašli nove načine za precizno obaranje helikoptera zadaju nove glavobolje američkim vojnim stratezima, dok su oni pod velikim pritiskom da zabeleže uspeh u takozvanoj Bušovoj udarnoj politici.

U cilju sprovođenja plana, koji bi preplavio Bagdad hiljadama novih američkih i iračkih trupa mnogi punktovi Mahdi armije su rastavljeni i njihovi lideri se kriju ili su uhapšeni, što je i jedan od ciljeva plana – smanjenje sektaškog nasilja. Ali, bez hitnog raspoređivanja novih snaga koje bi popunile prazninu šiiti kažu da su sunitski militanti i druge antišiitske snage ohrabrene da kuju zavere kao što je subotnji napad kada je uništena pijaca Sadria u predgrađu Bagdada, kada je ubijeno 135 osoba, dok je više od 300 ranjeno. „Prošlo je mnogo vremena od objavljivanja plana“, izjavio je Basim Šarif, šiitski parlamentarac. Takođe, i bezbednost je pogoršana.
Irački i američki zvaničnici izjavili su da komandna struktura iračke strane još nije rešena, iako bi u narednih nekoliko nedelja trebalo da počne primena plana. Naem al Kabi, zamenik gradonačelnika Bagdada i visoki zvaničnik lojalan Moktadu al Sadri, uticajnom svešteniku koji vodi Mahdi armiju, izjavio je da je uveren da je plan odložen „jer iračka armija još nije spremna“.
Američki vojni zvaničnici još nisu utvrdili precizan rok za primenu bezbednosnog plana i nisu rekli da li je zbog nespremnosti i nedostatka iračkih jedinica odložen početak realizacije plana.
Budući da je situacija u Bagdadu haotična, mnogi Iračani se pitaju da li se bezbednosni plan odvija suviše sporo i stvara situaciju u kojoj će američke i iračke trupe biti pozdravljene kao neprijateljske, umesto kao zaštitnici.
„Ljudi sve više očekuju“, izjavio je Zebari. „Oni su puni nade, optimistični da će im novi plan obezbediti bolji život. Zbog ovih svakodnevnih ubijanja i bombi oni gube nadu, a trupe još ne stižu“. General Viljem Koldvel, portparol američke vojske u Iraku, pozvao je na strpljenje kada je reč o novom bezbednosnom planu. „Dajte vladi i koalicionim snagama šansu da ga primene“, izjavio je Koldvel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari