Azijska infratsrukturno-investiciona banka (AIIB), koju u Sjedinjenim Državama smatraju konkurentom Svetskoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu, dobiće tri nove članice – Ujedinjeno Kraljevstvo, Nemačku i Francusku. Ovoj razvojnoj banci, čije je osnivanje prošle godine podstakla Kina, mogla bi da se pridruži i Italija, mada se ta zemlja ponegde pominje kao jedan od njenih osnivača. Osnovni cilj AIIB je finansiranje infrastrukturnih projekata u Azijsko-pacifičkom regionu, a Vašington je smatra instrumentom moći Kine.

Ministri finansija Francuske i Nemačke juče su potvrdili da će njihove zemlje aplicirati za članstvo u banci, pošto je prošle nedelje to već učinilo Ujedinjeno Kraljevstvo isprovociravši Ameriku. Britanski mediji naglašavaju da su „packe“ kakve je London dobio od Vašingtona zbog svoje odluke izuzetno retke u odnosima dve savezničke zemlje. Ako je aplikacija Britanije AIIB-u bila iznenađenje za SAD, istovetni potezi Francuske i Nemačke to više nisu, jer kako su finansijski stručnjaci objašnjavali, upravo je London „prešao Rubikon“.

            Bi-Bi-Si u svom jučerašnjem izveštaju navodi da SAD „kinesku“ banku smatraju suparnikom Svetskoj banci koja dominira zapadnim svetom. „Za SAD su upitni standardi upravljanja u novoj instituciji za koju se smatra da širi meku moć Kine“, navodi britanski javni servis. Dodaje se da će AIIB finansirati projekte u energetici, saobraćaju i infrastrukturi.

            „Mi mislimo da je to u nacionalnom interesu Ujedinjenog Kraljevstva“, tako je odluku Londona objasnio portparol premijera Dejvida Kamerona. „Biće trenutaka kada ćemo imati drugačiji pristup (u odnosu na SAD)“, dodao je portparol uz obećanje prekookeanskom savezniku da će Britanija insistirati da se banka „striktno drži“ procedura u poslovanju i mehanizama za njegovo nadgledanje.

            Predsednik SAD Barak Obama je još prošle godine stavio do znanja svoje rezerve u vezi sa bankom – da ona mora da bude „transparentna, odgovorna i istinski multilateralna“. „To su ista pravila kojih moraju da se drže Svetska banka ili MMF ili Azijska razvojna banka“, rekao je Obama na samitu u Pekingu u novembru. Kako navodi Bi-Bi-Si, premijer Australije Toni Abot tada je izrazio „mlaku podršku“ za AIIB, ali drugi ostrvski mediji sada nagoveštavaju da u novoj banci svoje mesto traže i Australija i Novi Zeland.

            „Osnivanje AIIB je izazov ekonomskoj i političkoj dominaciji SAD. Takođe, i izazov institucijama koje kontrolišu SAD, kao što je Svetska banka“, rekao je za Gardijan Džao Čanghui iz Izvozno-uvozne banke Kine. AIIB stručnjaci vide i kao konkurenta Azijskoj razvojnoj banci kojom dominira Japan.

            „Kina ima tone dolara u rezervama i izgleda da je to (AIIB) dobar način da se one upotrebe… Potrebe zemalja u razvoju i sila u nastanku za infrastrukturu i održivi razvoj procenjuju se na bilion dolara. To na neki način znači, što više to bolje. Ako neke države nisu srećne zbog AIIB, još mogu da se obrate Svetskoj banci ili Azijskoj razvojnoj banci“, kazala je ovom listu Stefani Grifit-Džons, stručnjak za razvojne banke sa Univerziteta Kolumbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari