Ruske vojne snage počele su juče povlačenje iz glavnog strateškog grada Gruzije Gorija, ali u ostalim delovima zemlje kontrolisale su saobraćaj i bile prisutne na kontrolnim punktovima. Šef gruzijskog Saveta bezbednosti Aleksandar Lomaja potvrdio je da su ruske trupe počele povlačenje iz Gorija.

Ruske vojne snage počele su juče povlačenje iz glavnog strateškog grada Gruzije Gorija, ali u ostalim delovima zemlje kontrolisale su saobraćaj i bile prisutne na kontrolnim punktovima. Šef gruzijskog Saveta bezbednosti Aleksandar Lomaja potvrdio je da su ruske trupe počele povlačenje iz Gorija. Prethodno je Vladimir Vardzevašvili , guverner Gorija, saopštio da je 40 ruskih vojnih vozila napustilo ovaj grad, uputivši se na sever. Međutim, kako izveštavaju novinske agencije, ruski vojnici se još uvek mogu videti u Potiju, glavnoj gruzijskoj luci na Crnom moru.

Prema rečima dopisnika, nema nagoveštaja o postizanju dogovora u vezi sa suparničkim rezolucijama, pri čemu jednu podržava Rusija, a drugu Zapadna Evropa i SAD. „Naš nacrt rezolucije predstavlja potvrdu sporazuma od šest tačaka od kojih se nijedna ne tiče teritorijalnog integriteta“, rekao je ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin. Ruski ambasador sada ističe da je Nacrt rezolucije dobio konačnu formu, tako da može biti izglasan.
Međutim, SAD i njihovi saveznici i dalje naglašavaju da Rusija ne poštuje plan o obustavi vatre jer ne povlači dovoljno brzo trupe iz Gruzije. Vrhovni ruski general je izmenio najavu ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva da će se ruske trupe povući s gruzijske teritorije do kraja jučerašnjeg dana, rekavši da će biti potrebno čak 10 dana da veći deo ruskih snaga napusti Gruziju.
Prethodno je ruski komandant kopnenih snaga general Vladimir Boldirev izjavio da će se ruske vojne snage u potpunosti povući iz Gruzije u Južnu Osetiju tokom vikenda. On je dodao da će se većina vojnika koja je u region poslata kao pojačanje vratiti iz Južne Osetije u Rusiju u toku narednih 10 dana.
Međutim, Rusija će zadržati 500 mirovnjaka u zoni bezbednosti koja obuhvata sedam kilometara teritorije Gruzije od granice s Južnom Osetijom, što Tbilisi smatra neprihvatljivim. U Južnoj Osetiji i Abhaziji organizovani su masovni mitinzi na kojima se zahteva nezavisnost separatističkih regiona. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da to kako će Moskva odgovoriti na njihove zahteve zavisi od poteza gruzijskog lidera Mihaila Sakašvilija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari