Oglasila se poreska uprava o hapšenju brata Novice Antića: Sumnja se na utaju poreza 1foto: Printscreen/N1

Bratu bivšeg predsedniku Vojnog sindikata Srbije Novice Antića Vasu Antiću određeno je policijsko zadržavanje od 48 časova, a o njegovom hapšenju oglasilo se Ministarstvo finansija i to Poreska uprava, ne navodeći u saopštenju kada je učinjeno krivično delo za koje se tereti privedeni Antić, objavio je portal Nova.rs.

„Uhapšeno je jedno lice, osnivač i odgovorno lice u više privrednih subjekata, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršilo krivično delo poreska utaja, čime je oštećen budžet RS u iznosu od preko 83 miliona dinara, kao i krivično delo zloupotreba položaja službenog lica, čime je pribavljena protivpravna imovinska korist u iznosu od preko 14 miliona dinara“, navedeno je u saopštenju.

Osumničeni je po osnovu Ugovora o prenosu udela bez naknade izvršilo prenos udela ukupne vrednosti od 101.963.043 dinara, sebi, kao fizičkom licu, iako je u tom trenutku bilo zaposleno u drugom preduzeću i iako je bilo u obavezi da obračuna, prijavi i plati porez na druge prihode građana i obavezne doprinose po odbitku u ukupnom iznosu od 83.559.234 dinara.

U saopštenju Poreske uprave se dodaje da je prilikom poslovne saradnje uhapšenog, u svojstvu osnivača i odgovornog lica jednog privrednog društva sa drugim privrednim društvom, koje je angažovalo radi pružanja usluga špedicije i prevoza robe u inostranstvo, ostao neizmiren dug u iznosu od 14.354.370 dinara, čime je pribavljena protivpravna imovinska korist.

Navedeno je i da će osumnjičeni, uz podnošenje zajedničke krivične prijave, biti sproveden nadležnom javnom tužilaštvu.

Iako u saopštenju nisu navedeni inicijali osumnjičenog, kako je portalu Nova.rs potvrio advokat Ivan Ninić, u pitanju je Vaso Antić, rođeni brat bivšeg predsednika Vojnog sindikata Srbije (VSS).

Ninić ističe kako je neobično što u saopštenju nema nigde datuma, pa čak ni godine kada su navodna krivična dela izvršena, a u pitanju je vremenski period od 2015. do 2018. godine, kada je firma prestala da postoji.

„Neobično je da se postupak pokrene šest godina od prestanka rada firme i pretpostavljam da je to, zapravo, povezano sa aktivnošću Novice Antića. Neverovatno je da godinama nijedna inspekcija, nijedna kontrola, niko nije primetila neregularnosti ili zloupotrebe u poslovanju privatne firme, a da je ceo slučaj bude tek sada pokrenut“, rekao je Ninić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari