U Požarevcu je 70 bezimenih ulica dobilo svoje nazive, ali nijedna od njih neće nositi ime ubijenog premijera dr Zorana Đinđića. Prema predlogu LDP-a, po njemu je trebalo da se nazove gradski trg poznat kao «Bulevar». – Sa žaljenjem konstatujemo da nijedna ulica nije ponela naziv po prvom srpskom premijeru, pa zato predlažemo da se po njemu nazove novosagrađeni trg na Bulevaru – predložila je ova opziciona stranka.

U anketi lokalnog radija «Bum 93», najveći broj Požarevljana, njih 31, glasalo je da se taj trg nazove po Slobodanu Miloševiću. Za premijera Đinđića glasalo je 24, a za frontmena grupe EKV, Milana Mladenovića, 11 građana.

Na kraju su odbornici Skupštine grada odlučili da Bulevar ubuduće nosi ime nekadašnjeg fudbalera i trenera, rodom iz Požarevca, Velibora Vasovića (1939-2002). Osim bezimenih, u Požarevcu nove nazive uskoro treba da dobiju i ulice koje već imaju imena. Iz naziva mnogih biće izbrisana imena antifašista iz Drugog svetskog rata pa će, umesto njih, ulice dobiti kraljevi, vojvode, vladike, glumci i nepoznate ličnosti. Trg oslobođenja trebalo bi da promeni ime u Kraljev trg, Draže Markovića u Kralja Milana, Dr Voje Dulića u Cara Dušana, Veljka Dugoševića u Kraljice Marije, Partizanska u Mišarska, Lole Ribara u Aleksandra Nikolajevića, Proleterska u Patrijarha Dimitrija, Koste Abraševića u Kneginje Ljubice.

Ulica Moše Pijade dobiće ime po glumcu Milivoju Živanoviću, Lenjinova će postati Ulica Milene Pavlović-Barili, dok će Bratstva-jedinstva biti Knez-Mihajlova. Osim prvog srpskog patrijarha Dimitrija, svoje ulice dobiće i vladike Hrizostom, Nikolaj Velimirović i Vićentije. Tri ulice zvaće se po dramaturgu Slobodanu Stojanoviću i glumcima Bati Paskaljeviću i Živki Matić. Ulice će dobiti i ličnosti potpuno nepoznate široj javnosti: Stojan Ribarac, Jovan Dragašević, Miodrag Purković, Aga Jefta, Blaga Urošević, Ilija Stojilović i Nikola Jovanović Amerikanac.

Promenu imena izbegle su ulice nazvane po omiljenim ličnostima iz srpske istorije, kao što su: Kraljević Marko, hajduk Veljko, car Dušan, starac Vujadin, Filip Višnjić, Miloš Obrenović, Karađorđe, vojvoda Putnik, major Dragutin Gavrilović, ali i Banović Strahinja, za koga nije dokazano da je zaista postojao. Pošto su bezimene ulice sada dobile imena, očekuje se preimenovanje za 22, a potom sledi njihovo obeležavanje. – Nakon ovih preimenovanja, planiramo da angažujemo neku firmu koja će da izradi table sa nazivima, jer to nedostaje mnogim ulicama u našem gradu – najavili su u Gradskoj upravi Požarevca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari