Vaspitačica priznala da je ostavila decu samu kada je dečak progutao žir i preminuo 1foto: Shuttestock/Antonio Batinic

Vaspitačica M. S. iz Vladičinog Hana priznala je na suđenju u Osnovnim sudom u Surdulici da je ostavila decu bez nadzora na devet minuta, kada je jedan dečak progutao žir i kasnije preminuo. Ona je kazala da je praksa ostavljanja dece u tom vrtiću bila uobičajena.

Protiv vaspitačice se vodi krivični postupak zbog krivičnog dela ”napuštanje nemoćnog lica”, pošto je 27. decembra 2022. godine u vrtiću u Vladičinom Hanu dečak D. Đ. (4) progutao žir, usled čega je preminuo od posledica gušenja kasnije tog dana u UKC Niš.

Vaspitačica M.S. se na prethodnom ročištu, koje je održano početkom aprila, izjasnila da nije kriva za delo koje joj se stavlja na teret.

Na današnjem glavnom pretresu okrivljena je ponovila svoju odbranu, odnosno, izjavu o događaju, koju je ranije dala pred OJT.

Kako je objavio vranjski OK Radio, na pitanje advokata oštećenih, vaspitačica je odgovorila da je decu ostavila bez nadzora čitavih devet minuta. Onda je dodala i da je takva praksa u ovom vrtiću uobičajena, kao i da su deca ostajala sama, jer su servirke i čistačice odbijale da dođu da budu sa decom kada vaspitačice moraju da izađu, čak i zbog fizioloških potreba.

Na pitanje advokata porodice preminulog dečaka, da li zna šta je D.Đ. progutao, vaspitačica je kazala da je kasnije tokom dana čula od direktorke ili od lekara, da je reč o žiru.

Portal prenosi da je na današnjem glavnom pretresu odbrana dokazivala da je praksa u vrtiću „Čarolija“ bila da se deca ostavljaju sama bez nadzora.

Suđenju je prisustvovao i otac preminulog dečaka, ostajući pri iskazu koji je ranije dao pred OJT.

Suđenje bi trebalo da se nastavi 15. oktobra, kada bi trebalo da budu saslušani i novi svedoci, koje je predložio advokat oštećene porodice.

OK radio prenisi da se vrtić u Vladičinom Hanu i krajem prošle nedelje našao u medijima, pošto je lekar prijavio tužilaštvu i policiji da su roditelji doveli dete koje je vaspitačica navodno udarila i vukla za ruku, a koje je iz iste grupe iz koje je preminuli dečak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari