Predstavnici Vatikana odgovarali su juče na pitanja o navodima o seksualnom zlostavljanju dece u crkvi na saslušanju koje je organizovao Komitet UN za prava deteta u Ženevi. Nadbiskup Silvano Tomazi rekao je na saslušanju da takvi zločini „nikad ne mogu biti opravdani“ bilo da su počinjeni kod kuće, u školi, za vreme sportskih aktivnosti ili u verskim organizacijama i stukturama.


On je govorio na početku saslušanja na kome je Vatikan optužen da je omogućio silovanje hiljada dece time što je štitio sveštenike pedofile i svoju reputaciju nauštrb žrtava. Ovo je prvi put da se Vatikan u javnosti brani od optužbi za seksualno zlostavljanje. Predstavnik Vatikana je istakao da je odgovor Svete stolice na „tužnu pojavu seksualnog zlostavljanja maloletnika“ bio na više nivoa. On je rekao da je Vatikan, između ostalog, ratifikovao Konvenciju o pravima deteta 1990. i njene protokole, uključujući i onaj protiv dečje pornografije 2000.

Takođe, u zajedničkoj istrazi s vlastima Australije i SAD razbijena je organizovana kriminalna grupa koja je na internetu uživo prenosila seksualno zlostavljanje dece, objavila je juče britanska Nacionalna kriminalistička agencija (NCA). Seksualno zlostavljanje dece prenošeno je, po porudžbini, sa Filipina, a u akciji je uhapšeno 29 osoba iz 12 zemalja, koje su plaćale da to gledaju. U zamenu za 100 do 200 američkih dolara, siromašni roditelji dopuštaju da njihova deca budu seksualno zlostavljana i da to gledaju stranci putem interneta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari