Samo u poslednjih nedelju dana na području četiri opštine u Pčinjskom okrugu izbilo je 36 požara, od čega su 32 ugašena dok su četiri pod kontrolom, potvrdio je za Danas komandir Vatrogasnog bataljona u Vranju Vedran Tašković.


– Od 5. novembra ove godine, kada je izbio prvi požar na planini Lisina uz granicu sa Bugarskom, do danas u opštinama Bosilegrad, Trgovište, Surdulica i Vranje izbilo ukupno 118 požara na otvorenom prostoru u kojima su goreli trava, nisko rastinje, borove i jelove šume – navodi Tašković. On je izrazio sumnju da je najveći broj požara namerno izazvan, dok su neki požari prešli na teritoriju Srbije iz Bugarske i Makedonije.

– U ovom trenutku aktivne požare imamo samo u opštini Bosilegrad, kod naselja Gornja Tlamina gde se linija vatre od oko tri kilometra kreće prema mahali Popovci. Ovaj požar je došao iz pravca Makedonije, odakle je prešao državnu granicu – naveo je Tašković.

Vatrogasne ekipe nalaze se i kod planine Besna kobila, na teritoriji grada Vranja, gde je ostalo oko 150 metara vatrene linije od ukupno četiri kilometra koliko je ugašeno tokom vikenda, dok u opštinama Trgovište i Surdulica nema aktivnih požara.

– Već sada mogu da kažem da su požari ostavili iza sebe ekološku katastrofu. Svi požari su izbijali na nadmorskim visinama većim od 1.000 metara, u brdsko-planinskim krajevima. Budući da se požari namerno izazivaju samo kiša može da ih zaustavi – rekao je Tašković.

Zbog premora vatrogasnih ekipa iz Vranja, Bujanovca, Preševa, Bosilegrada, Trgovišta i Surdulice, kolegama sa juga Srbije su tokom vikenda pomagali i vatrogasci iz nekoliko gradova u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari