Za samo 24 časa od srede ujutro do četvrtka u isto vreme u Grčkoj su izbila 102 šumska požara i čak 54 u naseljenim područjima. Od juče ujutro izbilo je još pedesetak požara, ali se zbog pada temperature i smanjivanja jačine vetra očekuje da oni budu lakše stavljeni pod kontrolu, prenose grčki mediji.

Za samo 24 časa od srede ujutro do četvrtka u isto vreme u Grčkoj su izbila 102 šumska požara i čak 54 u naseljenim područjima. Od juče ujutro izbilo je još pedesetak požara, ali se zbog pada temperature i smanjivanja jačine vetra očekuje da oni budu lakše stavljeni pod kontrolu, prenose grčki mediji. Od juče ujutro je pod kontrolom veliki šumski požar u klancu Tembi, nedaleko od autoputa Solun-Atina.
U predgrađu Soluna juče je izgorelo oko 50 hektara šume, a požar je lokalizovan oko podneva. Vatra međutim besni na poljima nedaleko od prelaza Evzoni, na granici Grčke i Makedonije. Vatra je buknula u Makedonji, a vetar ju je preneo u Grčku, koja je poslala jake vatrogasne snage u granično područje. Po dnevnom biltenu Generalnog sekretarijata za civilnu zaštitu, u Grčkoj je najviša opasnost od požara na Dodekanezima i ostrvima Samos, Ikarija, Hios i Krit.
Prethodnog dana do temelja su izgorela skladišta i preduzeće uvoznika sa skladištem automobila, dok je u poslednji čas vatra zaustavljena pred tankovima rafinerije nafte. Vatrogasci drže pod kontrolom požar u industrijskoj zoni Atine, u Aspropirgosu gde se nalazi velika luka, rafinerije nafte, čeličane i druge fabrike. Tamo je požar izbio na četiri mesta i zbog toga vlasti osnovano sumnjaju da je vatra podmetnuta, pa su već pokrenuli istragu.
Požari su harali i na ostrvima Kefalonija, Andros i Krf. Vatrogasci uz pomoć helikoptera na Androsu brane lučki grad Gavrio u čijoj okolini gori žbunje. Požar je izbio i na najvećem atinskom smetlištu kraj prigradskog naselja Ano Ljosja. U susedstvu su izgorele jedna fabrika za preradu drveta, fabrika frižidera i dva skladišta. Veliki požar na obroncima planine Parnita, u predgrađu Atine, sasvim je lokalizovan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari