U amfiteatru borskog Doma kulture svirale su Legende, nad gradom rudara u novogodišnjoj noći bleštao je vatromet, a u Topionici Rudarsko-topioničarskog basena Bor radilo se kao i obično.

I te najduže, najluđe noći na prelazu između jedne u drugu kalendarsku godinu radnici Topionice i rafinacije bili su na poslu uz „vatromet iz anodne peći“. Ovde, u pogonu anodne rafinacije sipa se usijani mlaz „crvenog“ metala u kalupe. Topioničari svih 365 dana i noći u godini liju anode da bi ih potom iz oblaka pare i dima, ohlađene, prosledili dalje elektrolizerima koji od njih proizvode katode sa „četiri devetke“ crvenog metala, ali i dragocenije srebro i zlato koji prate bakar. Livac anoda Zoran Spasojević u Topionici je od 1988. godine i ovo mu nije prvi put da praznik provodi radno.

– Ova ekipa ovde radi za bilo koji praznik ako nam smena tako pada i navikli smo na to. Što se posla tiče, nema razlike između običnog radnog dana i rada za Novu godinu. Posao mora da se završava. Ako usput može nešto i da se organizuje, dobro. Ako ne, ništa. Ali, posao završavamo u svakom slučaju – priča Spasojević.

Njegov kolega, smenski majstor Dragan Krstić kaže da su se pripremili da malo proslave, obezbedivši sok i nešto malo da prezalogaje kad završe livenje.

– Mnogo puta sam radio za Novu godinu. Za nas topioničare praznici ne postoje. I tada radimo u trećoj, prvoj, drugoj, odnosno u smeni koja nam se „zalomi“. Ovde sam već 25 godina. Uslovi su teški, ali kad se izgradi nova topionica, biće drugačije, a ovde kod nas, u ovom delu procesa, možda nešto jednostavnije nego što je sada. Kolegama, Boranima, a i sebi, najviše bih poželeo da zdravlja imaju. Kad to imate, imate sve, a za ostalo kad bude vremena i prilike – reče Krstić čestitajući Novu godinu.

U novogodišnjoj noći 220 radnika Topionice i rafinacije RTB Bor bilo je na svojim radnim mestima, s obzirom da u našoj proizvodnji nema prekida, proces je takav, pa ispunjavamo naše obaveze i zadatke, saznajemo od direktora TIR-a Bobana Todorovića.

– Zato, kad su u pitanju topionica i svi metalurški pogoni ne postoji razlika da li je reč o radnom danu ili prazniku. Postoji malo bolje raspoloženje, ali ispunjavamo ono što je predviđeno planovima rada. Nađe se i koji tren da se proslavi uz sendvič, sok i ništa više – kaže direktor Todorović, koji je čestitajući praznik poželeo da se 2014. godine završi novu topionicu i fabriku sumporne kiseline i da one počnu da rade.

Legende u Domu kulture

Brojni Borani su Novu 2014. godinu dočekali u amfiteatru Doma kulture uz nastup grupe Legende i orkestar Dragomira Filipovića Fipeta, dok je doživljaj velikog novogodišnjeg vatrometa malo omela gusta magla. Slavilo se u brojnim restoranima, kafićima i hotelima, a na isteku prvog sata 2014. godine rođena je prva beba u borskoj bolnici. Dečaka, teškog tri kilograma i dvesta grama, dugog 52 centimetra, rodila je Dragana Novaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari