Faksimil dokumenta u kome se prvi put pominje ime Užica u jednom dubrovačkom spisu stigao je u užički Istorijski arhiv. Kopiju tog dokumenta, datiranog sa 9. oktobar 1329. godine, koji se obeležava kao Dan Užica, užičkim arhivistima ustupile su nedavno njihove kolege iz Državnog arhiva u Dubrovniku, u kome se čuva originalni dokument.


– 1329, indikta dvanaestog, 9. oktobra, Mila, žena Sklavka iz Užica, dala je aptagi uz milost za Radoslavu Biserku za četiri perpera i osam groša, zadržavajući pravo za taj iznos nad kućom rečene Biserke sve do sledećeg Uskrsa – glasi prevod teksta iz tog dokumenta, koji je, kako ističu u užičkom Arhivu, napisan na latinskom jeziku, kancelarijskom goticom kojom se u to vreme služila dubrovačka administracija.

– To nije samo puka priznanica za dug, već važan dokaz o trajnosti naziva grada, koji se nije menjao od 14 veka. Pored toga, može se tvrditi da je funkcionisao i određeni pravni sistem između Dubrovnika i Užica, odnosno da je bilo moguće na osnovu dokumentacije naplatiti dug od nekoga ko je živeo u Užicu – objašnjava značaj tog dokumenta Željko Marković, arhivista u toj užičkoj ustanovi.

– Ideja je da se replika tog dokumenta u obliku spomen ploče ili u sličnoj formi postavi u Istorijskom arhivu. Planiramo da to učinimo naredne godine, kada bi svečanosti trebalo da prisustvuje i direktor Arhiva iz Dubrovnika – dodao je Marković. On je naveo da će to biti prilika i da se pokaže značaj čuvanja važnih dokumenata, značaj istorijskih arhiva kao ustanova kulture, ali i da se uspostavi kulturalna saradnja Užica i Dubrovnika.

Do polovine devedesetih godina prošlog veka, Užičani su kao Dan grada obeležavali 24. septembar, kao pomen na prvo oslobođenje grada od nemačkih fašista 1941. godine u Drugom svetskom ratu, i dan kada je uspostavljena poznata Užička republika. Međutim, dolaskom na vlast koalicije Zajedno, u drugoj polovini devedesetih, taj datum se ne obeležava zbog, kako je tada objašnjeno „ideoloških obeležja“, pa je kao Dan grada ustanovljen 9. oktobar, kao podsećanje na prvi pisani trag o imenu grada u dubrovačkim spisima 1329. godine.

Sklavkova slava

U svojoj knjizi Užice sa vranama, akademik Ljubomir Simović, uz napomenu da se ime Užica pominje veoma kasno, duhovito piše i o nezasluženoj Užičanina koji je pomenut u navedenom dokumentu: „Pomenuti Sklavko, koji u ovom postupku i dokumentu samo služi za identifikaciju svoje žene, stekao je tako, pukim slučajem i bez ikakve svoje zasluge, neočekivanu i sve do danas neosporenu slavu prvog Užičanina za koga se zvanično zna, lično i poimenice.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari