U organizaciji Kancelarije za inkluziju Roma, protekle sedmice je održana svečana dodela Odluka o upisu kandidata romske nacionalne zajednice u prvu godinu studija na fakultetima u sastavu Univerziteta u Novom Sadu i na visokim školama strukovnih studija, čiji je osnivač Autonomna Pokrajina Vojvodina, kandidatima koji su stekli pravo upisa na osnovu Mera afirmativne akcije.


Odluke o upisu, kandidatima romske nacionalnosti uručio je predsednik Vlade AP Vojvodine dr Bojan Pajtić koji je tom prilikom istakao da Vlada AP Vojvodine već sedam godina sprovodi afirmativnu politiku prema romskoj zajednici, u želji da se značajno poboljša ekonomski, intelektualni i svaki drugi položaj Roma u Vojvodini. Pajtić je rekao da je zahvaljujući takvoj politici do sada upisano oko 300 studenata romske zajednice na Univerzitet u Novom Sadu, što je izvanredan rezultat, jer predstavlja skoro jedan odsto stanovništva romske nacionalnosti koja živi u Vojvodini. Takođe, upisano je i oko 360 đaka u srednje škole.

Tim učenicima se pruža podrška, kako bi savladali srednju školu i kako bi celoj zajednici pomogli da krene napred i da se u socijalnom i ekonomskom smislu drugačije struktuiše. Paralelno sa tim, tokom prethodne tri godine, vođen je program otvaranja romskih preduzeća i radnji – 60 radnji i preduzeća otvoreno je u Vojvodini, tako da, prema Pajtićevim rečima, na svakom koraku mogu da se vide pomaci, kada je romska zajednica u pitanju. Cilj Vlade AP Vojvodine je da, pomažući romsku nacionalnu zajednicu, budu stvoreni uslovi da biti Rom ne bude socijalna, već isključivo etnička kategorija.

Direktor Kancelarije za inkluziju Roma Duško Jovanović, rekao je da je za romsku populaciju, kao najsiromašniju zajednicu, ne samo u našoj zemlji, važan svaki učenik koji nastavi školovanje. Merama afirmativne akcije upisan je 21 student na prvu godinu studija. Ove godine bilo je prijavljeno 32 učenika za primenu mera afirmatine akcije, ali je jedanaest učenika nezavisno od ovog programa bilo upisano na budžet.

U susret popisu stanovništva

Kada je reč o popisu stanovništva, Duško Jovanović – direktor Kancelarije za inkluziju Roma, istakao je da se veliki broj predstavnika romske populacije izjašnjava kao predstavnici drugih nacionalnih zajednica. Evidentno je da u Srbiji živi više od 108.000 ljudi koliko se izjasnilo na poslednjem popisu da pripadaju ovoj zajednici. Zbog toga danas kreće kampanja predstavljanja mera afirmativne akcije, koje se sprovode na nivou države Srbije i Pokrajine Vojvodine, kako bi se Romima koji se izjašnjavaju drugačije, predočili svi benefiti koje danas ovde imaju Romi, pa da od oktobra, kada krene popis, Romi razmisle kako će se izjasniti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari