Republička inspekcija za zaštitu životne sredine utvrdila je da je u noći između ponedeljka i utorka u Pančevu do povećanog zagađenja vazduha došlo u Rafineriji nafte Pančevo tokom redovnog procesa odvajanja zauljenih otpadnih voda od prerađene nafte. Prema nalazu inspektorke Jelene Stanković, otpadne vode iz Rafinerije ispuštane su direktno u kanal otpadnih voda jer ih zbog lošeg kvaliteta Petrohemija nije primila na preradu u svom postrojenju za preradu otpadnih voda.

Republička inspekcija za zaštitu životne sredine utvrdila je da je u noći između ponedeljka i utorka u Pančevu do povećanog zagađenja vazduha došlo u Rafineriji nafte Pančevo tokom redovnog procesa odvajanja zauljenih otpadnih voda od prerađene nafte. Prema nalazu inspektorke Jelene Stanković, otpadne vode iz Rafinerije ispuštane su direktno u kanal otpadnih voda jer ih zbog lošeg kvaliteta Petrohemija nije primila na preradu u svom postrojenju za preradu otpadnih voda. Ona je odmah naložila pančevačkoj Rafineriji da ispuštanje u kanal, koji vodi ka Dunavu, može da vrši samo uz dodatne mere koje obezbeđuju da u reku ne stigne tako zagađena voda.
Sekretarijat za zaštitu životne sredine u Pančevu saopštio je da su tokom prethodne noći zabeležene koncentracije benzena od 56 mikrograma po metru kubnom vazduha i ukupno redukovanog sumpora od 35,4 mikrograma.
U Pančevu su tokom noći bili izuzetno nepovoljni meteorološki uslovi koji su dodatno doprineli zagađenju.
Opštinski Centar za obaveštavanje primio je više od 400 poziva građana iz svih delova grada koji su se žalili na zagađenje, a stotinak Pančevaca je pozvalo i policiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari