Vazduh u Novom Pazaru i dalje prekomerno zagađen, a tek se očekuje uticaj toplane na biomasu 1Foto: Nikola Kočović

Iako su prosečne vrednosti suspendovanih čestica PM10 i PM2,5 u vazduhu nešto manje nego prošle godine, Novi Pazar je i dalje u samom vrhu najzagađenijih gradova u Srbiji, čiji žitelji, pogotovo tokom grejne sezone, često udišu vazduh opasan po život.

Novi Pazar je u 2021. godini zauzimao prva mesta na listi najzagađenijih gradova ukoliko se uzme u obzir prisustvo suspendovanih čestica u vazduhu, sa prosečno izmerenim vrednostima koje su bile gotovo dvostruko veće od dozvoljenih.

Podaci specijalizovanog sajta „xEco“ pokazuju da je prosečna vrednost PM2,5 čestica u 2021. godini bila 47,7 mikrograma (dozvoljeno 25 mikrograma), a PM10 55,3 mikrograma, što je znatno više od dozvoljenih 40 mikrograma po kubiku vazduha.

Od 365 dana prošle godine vrednost PM10 čestica bio je tokom 153 dana iznad dozvoljenih vrednosti. Predviđeno je da u toku jedne godine ta prekoračenja budu dozvoljena samo u 35 dana.

Prosečna vrednost PM2,5 čestica ove godine u vazduhu Novog Pazara smanjena je na 40,5 mikrograma, što je i dalje najgore u Srbiji, dok su vrednosti PM10 44,9 mikrograma zbog čega je Novi Pazar na sedmom mestu.

Izmerene vrednosti suspendovanih čestica iznad granice dozvoljenih bile su tokom 124 dana ove godine.

Meteorolog i jedan od osnivača Nacionalne ekološke asocijacije (NEA) Milenko Jovanović navodi da se, poredeći te podatke, može reći da je vazduh u Novom Pazaru i dalje prekomerno zagađen.

„To što je tokom 124 dana ove godine zabeleženo prekoračenje srednjih vrednosti PM10 čestica u odnosu na prošlogodišnjih 153, ne znači da je vazduh bolji, već da je i dalje opasan po zdravlje, jer je dozvoljeno prekoračenje tokom 35 dana. To govori i podatak o srednjoj vrednosti PM2,5 čestica koje je Svetska zdravstvena organizacija označila najopasnijim polutantom“, rekao je Jovanović.

Poručio je da je neophodno da Novi Pazar donese i sprovodi mere za poboljšanje kvaliteta vazduha i da je najpre neophodno izraditi Plan kvaliteta vazduha.

„Podaci pokazuju da je situacija nešto bolja, ali se to ne može povezati sa nekim preduzetim merama, one nisu ni definisane. Jesu napravljeni neki koraci, poput zamene energenta koji koristi toplana, ali se time nije mogao promeniti kvalitet vazduha“, istakao je on.

Šef Odeljenja za razvoj projekata Gradske uprave Novog Pazara Faruk Suljević kaže da je izgradnja nove toplane na biomasu i zatvaranje postojeće na mazut u centru grada počelo da daje rezultate.

Kaže da podaci u poslednjih mesec dana, u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju da su emisije sumpor-dioksida na dnevnom nivou smanjene za 48 odsto, azot-oksida za 12 odsto, a PM10 čestica za 27 odsto.

„Imali smo podatke o tome koliko stara toplana zagađuje, govorimo o nivou od 22 tone sumpora godišnje. Sada je emisija sumpor-dioksida pala sa 16,5 na 8,5 mikrograma, što je 48 odsto manje. To je zadovoljavajuće za ovaj period i nadamo se da će priključenjem drugih objekata i građana koji se greju na individualna ložišta na novu toplanu situacija biti sve bolja“, poručio je Suljević.

On je pozvao sve građane da iskoriste mogućnost besplatnog priključenja na toplovodnu mrežu nove toplane, što je jedinstvena pogodnost u celoj Srbiji.

Direktor nevladine organizacije „Urban in“ Sead Biberović smatra da je pre saopštavanja ovih rezultata o „smanjenju zagađenja“ lokalna samouprava „apsolutno ignorisala taj problem zbog kojeg je život građana Novog Pazara ugrožen“.

„Ne sećam se kad je vazduh u Novom Pazaru bio čist, došli smo u situaciju da smo srećni što svakog petnaestog dana udišemo ‘prihvatljiv’ vazduh. Ostalim danima je loš ili opasan po zdravlje. Svi mi osećamo i vidimo koliko je vazduh zagađen, ali zaduženi za rešavanje tog problema ne preduzimaju ništa“, smatra on.

Vazduh u Novom Pazaru i dalje prekomerno zagađen, a tek se očekuje uticaj toplane na biomasu 2

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari