Vazduh u Zrenjaninu zagađen, bolesti disajnih organa na trećem mestu po uzroku smrti građana 1zrak zrenjanin

Bolesti disajnih organa na trećem su mestu po uzroku smrti na teritoriji Zrenjanina. Od bolesti disajnih organa godišnje u osam odsto stanovnika, podaci su Zavoda za javno zdravlje Zrenjanina. Aerozagađenje je jedan od faktora razboljevanja.

Prema poslednjim objavljenim podacima iz analize o zdravstvenom stanju Zrenjaninaca, koje objavljuje zrenjaninski Zavod za javno zdravlje, bolesti disajnih organa na trećem su mestu po uzroku smrti.

 – Podatak treba gledati iz više uglova. Zrenjanin je na lošem terenu, nastao je na močvari. Klima nije dobra, leta su sušna, puno je prašine, zime su suve i hladne. Aerozagađenje samo je jedan od faktora koji utiče da veliki broj stanovnika ima problema sa disajnim organima – kaže dr Branislav Martinov, pulmolog u Plućnoj bolnici “Dr Vasa Savić” u Zrenjaninu.

Nažalost, mi podatke iz poslednje dve godine nemamo, nastavlja on, jer se bavimo isključivo koronom i najtežim pacijentima.

– Ono što vidimo jeste da nam hronični bolesnici dolaze mnogo ređe, a kada dođu, dođu sa zapuštenim statusom. Mislim da ćemo se od korone oporavljati godinama. Hronične bolesti neće dolaziti na dnevni red dokle god ima kovida i postkovida – ističe dr Martinov.

A, kakav je vazduh koji Zrenjaninci udišu svakodnevno, skoro da je nemoguće saznati.

Zavod za javno zdravlje meri kvalitet vazduha na tri mesta u gradu. Određeno je da se prati kvalitet na mernom mestu u naselju 4. jul i Lesnina, na mernom mestu na Bagljašu, najvećem zrenjaninskom naselju, i u Elemiru, selu pored Zrenjanina, u kom radi nekoliko preduzeća, potencijalnih zagađivača.

Kvalitet vazduha se meri, ali izveštaji o kvalitetu kasne i po dve meseca. Poslednji objavljeni izveštaj o kvalitetu vazduha je iz novembra prošle godine. Izveštaji se, po ugovoru koji gradska uprava svake godine potpisuje sa Zavodom za javno zdravlje, objavljuju na zvaničnom gradskom sajtu.

U Zrenjaninu postoji i merna stanica koja na dnevnom nivou šalje podatke pokrajinskom Sekretarijatu za zaštitu životne sredine. Oprema merne stanice, međutim, baš u januaru, kada je i najveće zagađenje vazduha, je na redovnom servisu.

Iz sekretarijata su najavili da će servis biti uskoro završen. Udruženje građana Zrenjaninska akcija, Zrak, u saradnji sa Kreni promeni, uz pomoć jedne zrenjaninske kompanije, pre mesec dana postavilo je bilbord sa “plućima” u Zrenjaninu.

Cilj je bio da se izmeri zagađenje vazduha u sklopu akcije „Istina o zagađenju“. “Bela pluća” su u Zrenjaninu za mesec dana posivela.

Istovremeno, veliki broj domaćinstava u gradu i selima greje se na ugalj vrlo lošeg kvaliteta. Jedan broj domaćinstava se greje i otpacima iz poljoprivredne proizvodnje, prašinom i ljuskama od suncokreta, svim i svačim. Zagađivač je i saobraćaj.

Agencija za zaštitu životne sredine: Vazduh prekomerno zagađen

Prema poslednjem izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine, od svih vojvođanskih gradova, vazduh je u 2020.  bio prekomerno zagađen u Zrenjaninu i Subotici. Vazduh je bio prekomerno zagađen zbog prisustva suspendovanih čestica PM10.

Te čestice su zapravo sastavni deo prašine i manje su od 10 mikrometara. Predstavljaju smešu čvrstih čestica dima, čađi i kiseline, uz teške metale poput olova, kadmijuma, nikla i arsena. Nastaju kao posledica kombinovanog uticaja grejanja, saobraćaja i industrije.

Zrenjaninci su vrlo osetljivi na kvalitet vazduha u gradu. Zbog toga je gradska vlast najavila prošlog leta da će se merenje vršiti na više mesta u gradu i da će izveštaji biti ažurniji. Dosada se to nije dogodilo.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari