Vazduh u Zrenjaninu zagađen, pokazuje bilbord Inicijative "Kreni-promeni" 1Arhiva Foto: M. P. / Danas

Svako od Zrenjaninaca može da prekontrolište parametre o kvalitetu vazduha u svom gradu, dovoljno je da prođe glavnom gradskom ulicom i na okačenim bilbordima ukuca QR kod.

Bilborde su postavili aktivisti Inicijative „Kreni -promeni“ u okviru kampanje „Istina o zagađenju“, nakon što im je prošle nedelje veliki bilbord oštećen.

Sada su manji bilbordi postavljeni kod Robne kuće Beogrrad i svako može da proveri telefonom QR kod i stanje „zrenjaninskih pluća“, objašnjava Marina Pavlić, izvršna direktorka ove inicijative.

„Nismo hteli da se zadržimo samo u Beogradu kao najzagađenijem gradu kod nas, obuhvatili smo veći broj gradova. Zrenjaninci su pokazali interesovanje za ovo što radimo, ali je Zrenjanin i jedini grad gde je bilbord pocepan. Smatramo da je informisanost građana o kvalitetu vazduha prvi korak u njihovoj borbi da dišu čist i ispravan vazduh“, objašnjava Marina Pavlić.

Važan korak je i  da RTS počne da izveštava o zagađenju, kaže naša sagoovrnica. Dodaje i da su jedini gradovi u Srbiji gde nema zagađenja zapravo ona mesta gde nema merača kvaliteta vazduha.

„Apsolutno su svi gradovi zagađeni, to je suština. prošle godine smo postavljali pamučna pluća širom Srbije i sva su pocrnela. To znači da moramo da se bavimo time u kom gradu je koji zagađivač konkretno“, kaže Marina Pavlić.

Kako bilbord radi pokazuje nam aktivistkinja inicijative Zorica Čordašić iz Zrenjanina, dok ostali aktivisti dele materijal i flajere prolaznicima.

„Da ne bi prošli kao ovaj objekat robne kuće, koji propada, treba da znamo ko su zagađivači i da oni budu sankcionisani jer ugrožavaju ljudima zdravlje, Sad smo izmerili 41 stepen zagađenja, iako je duvao vetar. Ne znam šta bi bilo da nema vetra“, kaže Zorica Čordašić.

Bilbord sa QR kodom preko kojeg građani proveravaju stepen zagađenja postavljen u centru Zrenjanin 9. decembra a nakon oštećenja aktivisti su u petak, 16. decembra ponovo postavili nove bilborde.

Kako bi popularisali kampanju o čistom vazduhu aktivisti Inicijative „Kreni- promeni“ su uz pomoć donatora obezbedili prečišćivače vazduha za nekoliko vrtića i ustanove za stara lica.

Sem toga, i građani mogu da učestvuju u kampanji i da osvoje neki od prečišćivača, kažu u Inicjativi „Kreni -promeni“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari