Nacrti zakona o vojsci i odbrani koje je Ministarstvo odbrane već završilo nisu možda savršeni, ali su po meri naše vojske i države, izjavio je juče ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac i pozvao javnost da sugestijama doprinese konačnom izgledu ovih zakona. On se juče na svečanosti povodom proslave Dana avijacije na aerodromu Lađevci kod Kraljeva, zahvalio pripadnicima 98.

Nacrti zakona o vojsci i odbrani koje je Ministarstvo odbrane već završilo nisu možda savršeni, ali su po meri naše vojske i države, izjavio je juče ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac i pozvao javnost da sugestijama doprinese konačnom izgledu ovih zakona. On se juče na svečanosti povodom proslave Dana avijacije na aerodromu Lađevci kod Kraljeva, zahvalio pripadnicima 98. aviobaze na učestvovanju u gašenju požara širom Srbije. Prema rečima ministra odbrane pripadnici ove baze su, i pored skromnih tehničkih mogućnosti, uspeli da smire požare na Divoču i Staroj planini.

Sledeće godine šest helikoptera za gašenje požara

General-major Dragan Katanić kazao je da je reorganizacija vazduhoplovstva završena krajem juna. Podsetio je da se osim remonta pet aviona MIG 29 očekuje i remont tri helikoptera MI 8, dva helikoptera MI 17, dva MI 24 i remont jednog transportnog aviona „antonov“ AN 26. Katanić je istakao da ćemo, ukoliko vazduhoplovstvo dobije obećanih sto miliona dinara, do leta sledeće godine imati šest helikoptera MI 8 koji bi bili opremljeni za gašenje požara.

– Veliki broj građana i neki poslanici kritikuju izdvajanja za vojsku, a kada dođe do elementarne nepogode isti ti građani i poslanici traže pomoć od vojske jer joj najviše veruju – rekao je Šutanovac. On je istakao da je neophodno da u sledeći budžet budu uključena sredstva za opremanje letelica koje će osim odbrambene funkcije imati mogućnost da pomažu civilnom stanovništvu.
Komandant vazduhoplovstva i PVO general-major Dragan Katanić kaže da je u poslednjih godinu dana uspostavljen kontinuitet u nabavci mlaznog goriva, što je omogućilo malo veći nalet i veću osposobljenost pilota. On je podsetio da su odobrena sredstva za remont aviona i helikoptera i da se krajem godine očekuju dva remontovana aviona MIG 29. Prema njegovim rečima, preduzimaju se mere da se kroz remont helikoptera i transportnih aviona obezbede transportni kapaciteti čime se stvaraju uslovi za izvršavanje svih predviđenih misija vazduhoplovstva.
Proslavi su, osim ministra odbrane, zamenika načelnika Generalštaba, generala Miloja Miletića i komandanta vazduhoplovstva generala Dragana Katanića, prisustvovale strane diplomate, vojni izaslanici, predstavnici lokalne samouprave, ali i građani. Posetioci su uživali u umeću naših pilota čije su akrobatske figure – „imelman“, „valjak“, ili manevar „zvono“ – zaustavljale dah. Osim divljenja mogućnostima aviona „orao“ i „galeb“ (G2 i G4), posetioci su uživali i u svojevrsnom spektaklu koji je priredio prvi oltajmer, avion „kraguj“ iz šezdesetih godina. Helikopter „gazela“ spustio se, lebdeo u vazduhu i naklonom pozdravio publiku. Helikopter se okretao za 360 stepeni, išao unazad i ponovo naglo kretao napred na očigledno oduševljenje posetilaca. Svoje umeće je predstavila i akro grupa „Stars“, a cela svečanost je počela desantom dvojice padobranaca koji su skočili iz „gazele“ noseći državnu i zastavu Vojske.
Na današnji dan 1893. prvi put se zvanično pominje vazduhoplovstvo u sadašnjoj srpskoj vojsci, jer je u nekim propisima pisalo da pri svakoj diviziji treba formirati vazduhoplovnu, tj. balonsku četu. Nakon Prvog svetskog rata i formiranja Jugoslovenskog vazduhoplovstva, kraljevim ukazom od 29. februara 1924. određeno je da se 2. avgust, crkveni praznik Sveti Ilija, slavi kao vazduhoplovna slava, a sv. Ilija Gromovnik uzet je za zaštitnika najpre vojnih, a potom svih vazduhoplovaca tadašnje Kraljevine Jugoslavije. Ova tradicija obnovljena je 1992, kada je doneta odluka da se ovaj datum ponovo slavi kao dan roda avijacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari