Vazdušna puška u pogrešnim rukama: Ko gađa prolaznike u Beogradu? 1Foto: Pixabay/Bru-nO

Uznemirujuće zvuči vest da neko iz vazdušne puške puca u prolaznike. Dešavalo se, na žalost, to nekoliko puta poslednjih godina u Beogradu i policija je uvek uspevala da otkrije odakle je pucano. Posle priče u javnosti da se nešto slično dešava u Ulici Otona Župančiča, ekipa RTS otišla je tamo.

Sugrađani koje je ekipa RTS-a zatekla u Ulici Otona Župančiča kažu da su čuli da je njihova komšinica povređena iz vazdušne puške, ali niko ne zna više detalja.

„Upravnik sam u dve zgrade u toj ulici, čuo sam za to što se desilo, ali u razgovoru sa stanarima niko ništa nije prijavio, nije mi stiglo bilo kakvo obaveštenje da se neko žalio, a ni druge kolege mi nisu ništa rekle“, navodi profesionalni upravnike zgrade Nenad Radić.

Policijskoj stanici na Novom Beogradu je krajem avgusta prijavljen ovaj slučaj.

Šef Odseka za suzbijanje kriminala u toj stanici Darko Pavlović kaže da su policijski službenici na licu mesta obavili razgovor sa povređenom ženom.

„Utvrdili su da ima povredu ruke, ali nije utvrđeno na koji način je došlo do povređivanja, i gospođa je odbila medicinsku pomoć. Samo je bila ta jedna prijava da je neko povređen iz vazdušne puške, ni pre ni posle nije bilo prijava da je neko pogođen u Otona Župančiča“, napominje Pavlović.

Peti slučaj za godinu dana

Prošle godine u avgustu povređena je žena na Bežanijskoj kosi kada je pogođena, takođe, iz vazdušne puške, potvrdili su nam u policiji.

Policijski službenici su izašli na teren, identifikovali napadača i protiv njega je podneta krivična prijava.

U maju je u Sarajevskoj ulici muškarac iz vazdušne puške pogodio jedanaestogodišnjeg dečaka. Istog meseca povređena je i devojčica kod Kalemegdana, a 2021. nepoznata osoba povredila je đake OŠ „Janko Veselinović“.

Policija može da pokrene istragu samo kada građani podnesu prijavu. Lakše je kada su u okolini zgrade, parkovi, prodavnice, jer u većini slučajeva postoje očevici.

Teško utvrditi počinioca

Tok istražnih radnji kojima se utvrđuje odakle je i kako pucano iz vazdušne puške ne razlikuje se mnogo od utvrđivanja okolnosti kada je neko pogođen iz vatrenog oružja, kažu sudski veštaci i stručnjaci za balistiku. Međutim, kažu, teže je zaključiti slučaj.

„Jedino što je velika problematika to je da se tu radi o projektilu koji je olovni, deformiše se i ako se on zadrži u telu, vrlo ga je teško, ukoliko i znate iz kog oružja i imate ga na raspolaganju, da spojite projektil i oružje“, objašnjava sudski veštak Zorica Subotić.

Problem predstavlja i to što manji kalibri vazdušne puške mogu da se kupe u prodavnici oružja za 15.000 dinara, samo uz ličnu kartu, dok veći kalibar mora da se prijavi MUP-u.

Zakon je isti kao i za vatreno oružje. Ipak, stručnjaci smatraju da bi neka pravila mogla da budu izmenjena.

Za krivično delo izazivanje opšte opasnosti predviđena je novčana i kazna zatvora do pet godina, a kada se puca iz blizine, i hitac iz vazdušne puške može da bude smrtonosan.

Izvor: RTS

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari