„Važni slučajevi suštinski nekažnjivi“: Bez pomaka u istrazi o napadu na Vuka Cvijića 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu dostavljen je izveštaj policijske stanice Stari grad sa delimično preduzetim radnjama koje je naložilo tužilaštvo povodom napada na novinara nedeljnika Radar Vuka Cvijića. Kako Nova.rs saznaje, policija nije dostavila snimke sa nadzornih kamera, kojima bi se nesporno utvrdilo kako je došlo do napada na Cvijića. Iz NUNS-a poručuju – napadi na novinare su nekažnjivi.

Tužilaštvo ponovo traži od policije snimke sigurnosnih kamera, ali ih policija ne dostavlja. Na potezu gde se napad na Cvijića dogodio, u Kosovskoj ulici, ima više od 20 kamera koje su mogle da zabeleže sve šta se desilo, piše N1.

„Imamo jedno stanje, ne mogu da kažem kompletne nekažnjivosti, ali važni veliki slučajevi su suštinski nekažnjivi. U ovom slučaju imali smo ozbiljan fizički napad i protok vremena je poprilično dug, sutra je sastanak grupe za bezbednost novinara i mislim da je to prilika da saznamo šta se dogodilo i dokle je policija stigla u istrazi“, kaže Rade Đurić iz NUNS-a.

Da nema dovoljno informacija plasirala je u izbornoj noći predsednica parlamenta Ana Brnabić, koja sa svake državne funkcije targetira novinare koji se kritički odnose prema vlasti.

N1: Jel ste osudili napad na Vuka Cvijića?

Brnabić: Mislite napad novinara na novinara?

N1: Napad na Vuka Cvijića.

Brnabić: Ja kao predsednica Narodne skupštine nisam imala sve informacije.

N1: Kao funkcionerka SNS zašto to niste osudili?

Brnabić: Novinar je napao novinara, a ne zna se koji novinar je napao koga, a vi ste i sud i sudija, onda ste vi odlučili da je napadnut Vuk Cvijić.

N1: Jel ste osudili bilo šta, jel ste se interesovali za taj događaj, da li ćete tražiti bilo kakve informacije?

„Kada bih želela da maliciozno tumačim tu izjavu, ona zapravo za mene predstavlja podršku nasilju, takav način relativizacije kao neka dva profesionalna čoveka iz iste branše se potukla pa šta sad, ali ne zaboravimo da je u toj izjavi rečeno da su novinari krivi za nasilje u izbornom danu, da novinari pozivaju na nasilje i kreiraju atmosferu nasilja u društvu, što je ozbiljno opasna optužba“, smatra Ivana Stevanović iz Fondacije Slavko Ćuruvija.

Dok vlast relativizuje, a policija ne pruža dokaze, novinara Vuka Cvijića za sada čuva samo javnost.

Za prvih pet meseci ove godine, pokazuju podaci NUNS-a, dogodilo se 75 napada na novinare koji su prijavljeni, od toga je 30 ozbiljnih pretnji i ništa od toga nema konkretan epilog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari