Važno negovati kulturu sećanja 1

Poslednjeg dana oktobra u Drenovcu je počelo uređivanje spomenika posvećenog stradalima u Drugom svetskom radu, preneli su lokalni mediji i sajt sabac.rs.

Rekonstrukcije spomenika u seoskim mesnim zajednicama deo su projekta Participativnog budžetiranja, koji se poslednje dve godine realizuje u Šapcu.

Prema rečima Igora Marsenića, člana Gradskog veća zaduženog za kulturu, učešće u ovom projektu je još jedan način da sugrađani daju ideje, predloge i da pokreću inicijative. On je podsetio da se prošle godine u projekat Participativnog budžetiranja uključilo 5.000 sugrađana, a da je stiglo blizu 750 predloga iz različitih oblasti, sa idejama koje mogu da unaprede kvalitet života u gradu i selu.

– Jedan od tih predloga, koji je podržao veliki broj sugrađana, jeste uređenje spomenika u selima. Važno nam je da negujemo kulturu sećanja i da spomenici na kojima su urezana imena onih koji su dali živote za današnju slobodu budu pristojno obeleženi. Drago mi je što su građanke i građani Šapca predložili, a zatim i glasali, da se ova akcija realizuje, rekao je tada Marsenić.

On je dodao da su pored uređenja spomen-obeležja, među projektima koji će biti realizovani u šabačkim selima, a izglasani su u okviru Participativnog budžetiranja, dečja igrališta, uređenje zelenih površina i poboljšanje infrastrukture na seoskim grobljima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari