Nevladina organizacija „Pljevaljski ženski prostor, u okviru projekta „Centar za alternativni rad sa mladima u riziku“, u subotu 22. septembra organizovao je seminar na temu „Institucionalne i alternativne metode rada sa maloletnim delinkventima.


Istaknut je značaj uključivanja mladih koji ispoljavaju rizično socijalno ponašanje u volonterski rad humanitarnih i drugih organizacija. Govorilo se o potrebi njihovog osposobljavanja i usmjeravanja ka kvalitetnom korišćenju slobodnog vremena i pravilnom korišćenju informacija dobijenih putem televizije, štampe, internet predsjednica NVO „Pljevaljski ženski prostor i koordinatorka na projektu Fetija Kadić istakla je da su njihove aktivnosti u tijesnoj saradnji sa lokalnim institucijama koje se bave ovom problematikom.

– Projekat je usmeren na djecu i mlade sa antisocijalnim i delikventnim ponašanjem, između 13 i 19 godina, bez obzira na pol. Projekat se realizuje kroz seminare, radionice, preko štampanog materijala i povezivanjem sa institucijama koje se bave ovim problemom. Radimo na tome da djelujemo na stvaranju čvršćih veza na relaciji škola učenik roditelj. Isto tako, radimo na jačanju samopouzdanja i samopoštovanja, na kontroli agresivnosti, usvajanju socijalnih veština i odgovornog ponašanja mladih. Jednom sedmično stručnjaci naše organizacije, psiholog i sociolog, održavaju radionice za mlade u riziku, istakla je Kadićka.

Nakon predavanja i iscrpne diskusije konstatovano je da je zabrinjavajuće koliko rano se primećuju prvi znaci devijantnog ponašanja kod mladih, tako da bi, ukoliko se na vrijeme taj uticaj ne primijeti i ne spriječi, mogao poprimiti zabrinjavajuće razmjere. Govorilo se o važnosti rada sa porodicom što je ključno u prevenciji delikvencije i nasilja maloletnika. Dogovoreno je da se pokrene inicijativa za pokretanje širokog fronta na lokalnom nivou zaštite mladih od delikventnog ponašanja, na čijem čelu će biti institucije grada (Centar za socijalni rad, Dom zdravlja, policija, lokalna uprava sekretarijati za društvene aktivnosti), predstavnici civilnog sektora-nevladine organizacije, sindikalne organizacije, predstavnici mjesnih zajednica, uz snažnu podršku medija. Ovaj projekat je omogućila Kooperativa holandskih fondacija za Centralnu i Istočnu Evropu, kroz Program socijalne tranzicije koji se sprovodi u partnerstvu sa Fondom za aktivno građanstvo FAKT.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari