Direktor Vojnobezbednosne agencije Petar Cvetković izjavio je juče da nema novih dokumenata u vezi sa prošlogodišnjom Paradom ponosa, čime je demantovao navode zaštitnika građana Saše Jankovića da mu je Cvetković prekjuče stavljao na uvid do sada nepokazana dokumenta o incidentu tokom Parade, kada ga je u tome omeo ministar odbrane Bratislav Gašić.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Direktor VBA je u pisanom saopštenju odbacio navode Saše Jankovića da ga je Gašić sprečio u kontroli VBA. „U toku kontrolne posete zaštitniku građana ni u jednom momentu nije izrečena bilo kakva uvreda ili provokacija. Kada se razvila diskusija o nadležnostima i zakonskim ovlašćenjima zaštitnika građana i drugih institucija Republike Srbije, gospodin Janković je bez ikakvog razloga naglo završio kontrolnu posetu i napustio prostorije VBA“, istakao je Cvetković. On je pojasnio da je Saša Janković, sa dva saradnika, došao u VBA u najavljenu kontrolnu posetu 6. maja po podne.

„U prostorijama Ministarstva odbrane dočekali smo ih ministar odbrane Bratislav Gašić i ja kao direktor VBA, sa saradnicima. Neprimereno je reći da se ministar Gašić, koji je na svom radnom mestu, „nenajavljeno pojavio na sastanku“, kako to izjavljuje zaštitnik građana Saša Janković, već je u maniru dobrog domaćina sačekao goste“, naglasio je Cvetković.

Zaštitnik građana je otišao u VBA kako bi nastavio kontrolu rada ove institucije, gde ga je u kabinetu direktora, kako je rekao, nenajavljeno dočekao i ministar odbrane. Gašić je i ranije osporavao zakonska ovlašćenja ombudsmana da pristupi dokumentaciji o postupanju VBA nakon incidenta kada je pretučen brat premijera Andrej Vučić. Ipak, prema Jankovićevim rečima, direktor VBA mu je na uvid dao do sada nepoznat dokument sa detaljnim izjavama građana o početku i toku fizičkog sukoba pripadnika Kobri sa pripadnicima Žandarmerije. Kako je naveo, Cvetković mu je prilikom razgovora u Agenciji rekao da taj dokument, niti njegova sadržina, nisu prezentovani tužilaštvu.

Prema rečima ombudsmana, direktor Agencije je istakao i da je naredbu o angažovanju VBA u tom slučaju dobio usmeno od ministra odbrane nekoliko dana nakon događaja. Janković, pak, ima saznanja da postoji i pisana naredba. Gašić nije želeo da komentariše te navode, ali je rekao da je Janković „manipulant i skandal majstor“.

Vučić: Ništa se nije desilo u VBA

Beograd – Ostavićemo ga da radi, rekao je juče premijer Srbije Aleksandar Vučić o zaštitniku građana Saši Jankoviću, ukazujući da, što ga više ima svakog dana, to bolje i više govori o njemu. „Što se mene tiče, neću više da govorim o tome, rekao je Vučić novinarima posle učešća na konferenciji Saveta stranih investitora. Upitan da li zna šta se dogodilo u sredu u prostorijama Vojnobezbednosne agencije, Vučić je rekao: „Znam šta se desilo, ništa se nije desilo“. „Ovaj je njemu spomenuo Gojkovića, ovaj njemu papire“, rekao je Vučić o sukobu ministra odbrane Bratislava Gašića i zaštitnika građana Jankovića. „To nije odnos institucija, ali to ne govori samo o jednoj strani“, zaključio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari