Odbor za kontrolu službi bezbednosti Skupštine Srbije zaključio je juče iza zatvorenih vrata da niko u Ministarstvu odbrane i Vojnobezbednosnoj agenciji nije naložio ili naredio pripadnicima te agencije da prikupljaju podatke i saznanja koja se tiču aktivnosti političkih partija.

Odbor je zaključio i da su podaci o aktivnostima pristalica Srpske radikalne stranke u novembru 2014. godine dobijeni razmenom podataka i saznanja sa drugim subjektima bezbednosti na prostoru pokrajine Vojvodine. Zaključeno je da je VBA prikupljala podatke o ugroženosti štićenih lica i objekata, a ne o političkim aktivnostima i da ih je, na osnovu pisanog zahteva, ustupila MUP-u Srbije.

Na skupštinskom sajtu ovog odbora stoji da se to vidi iz izveštaja generalnog inspektora službi Ministarstva odbrane o vanrednom nadzoru VBA, koji je izvršen 18. i 19. marta u cilju ustanovljavanja zakonitosti postupanja te agencije u prikupljanju podataka sadržanih u dokumentu SP 1696-1/14 od 14. novembra 2014. Taj dokument je na jednoj od prethodnih sednica Odbora pokazao zaštitnik građana Saša Janković, tvrdeći da su u njemu sadržani navodi da su pripadnici VBA pratili miting SRS u novembru 2014. godine.

Zaštita premijera

Odbor za kontrolu službi bezbednosti Skupštine Srbije podržao je predlog generalnog inspektora službi da Savet za nacionalnu bezbednost, u skladu sa Uredbom o određivanju poslova bezbednosne zaštite „određenih lica i objekata“, u što kraćem roku donese odluku o kontraobaveštajnoj i bezbednosnoj zaštiti premijera Srbije.

Janković: Rezultati za par nedelja

Saša Janković, zaštitnik građana, kaže za Danas da neće komentarisati zaključke Odbora, jer je reč o organu Narodne skupštine, „koji ima svoju svrhu, nadležnosti i ovlašćenja“.

– Postupak kontrole koji vodim, počeo je ranije i završiće se, očigledno, kasnije od postupka koji vodi Odbor. Očekujem da ću za nekoliko nedelja biti u situaciji da javnosti saopštim sve, ili bar najveći deo rezultata do kojih ću doći, ističe Janković za Danas.

J. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari