Iako je Požarevac još pre četiri godine dobio status grada, za vreme kiša centralna zona i dalje liči na varošicu od pre 50 godina. Dovoljno je da kiša pada samo par sati, da bi se poplavili i trotoari i kolovozi, pa pešake često „okupaju“ nepažljivi vozači.


– Čim počne kiša neophodne su nam gumene čizme, jer grad tada liči na malu Veneciju. Ko ne zaobiđe bare, ne samo što će da se iskvasi, već može da se saplete i padne, jer su trotoari puni rupa, koji se tada ne vide od vode – kaže Jelica Radojković iz Ulice Moše Pijade, jedne od najprometnijih ulica u gradu.

Poplave u Požarevcu su neminovne, jer je samo 10 odsto površine grada pokriveno kišnom kanalizacijom. Na području 12 mesnih zajednica ima 467 ulica, što znači da kišnu kanalizaciju poseduje 46, odnosno svaka deseta ulica. Rešenje ovog problema započelo jepočetkom gradnje kišnog kolektora dužine 2.800 metara, koji će se protezati od brežanskog kanala do glavne autobuske stanice, uz ulaganje 120 miliona dinara. Do kraja godine realizovaće se prva faza radova, u dužini od 350 metara, u koje će biti uloženo 13 miliona, iz gradskog Fonda za zaštitu životne sredine.

– Kišni kolektor gradiće se od brežanskog kanala do glavne autobuske stanice. Sada krećemo sa deonicom koja od ovog kanala vodi do hipodroma, a naredne godine na redu je gradnja trase od zabelske pruge do Ulice Čede Vasovića – kaže direktor Direkcije za izgradnju, Miodrag Stojković.

Dok se čeka na izgradnju kompletne mreže kišne kanalizacije, poplave se mogu ublažiti samo redovnim čišćenjem postojeće mreže sa 1.500 slivnika, a za tu namenu ove godine iz gradskog budžeta izdvojeno je 16 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari