Desetogodišnjica rada i postojanja časopis za kulturu, obrazovanje, tradiciju Mozaik obilježena je u Kući Rista Ratkovića u Bijelom Polju. O desetogodišnjem radu ovog časopisa govorili su pomoćnik ministra za kulturu Željko Rutović, potpredsjednik Opštine Bijelo Polje Abaz Kujović, novinar Amer Ramusović, novinar u penziji Radomir Perišić i glavni i odgovorni urednik Mozaika Murat Ćorović.


– Prvi broj Mozaika izašao je 20. marta 2004. godine. Od tada do danas Mozaik je prepoznat kao novina u kojoj gotovo da nema partijsko-stranačkih prepucavanja i takozvane crne hronike. Mozaik je od samog početka privukao pažnju čitalaca svih starosnih, političkih i drugih struktura. Ima brojne čitaoce, dosta je onih što u svojoj porodičnoj biblioteci i novinarskoj kolekciji imaju sve brojeve ove revije. Zanimljivo je da se na korici štampa cijena, a da se Mozaik gotovo u cjelokupnom tiražu od hiljadu primjeraka dijeli besplatno. Što se izvjesnosti daljeg izlaženja Mozaika tiče, prije se može govoriti o neizvjesnosti, nego o izvjesnosti. Jer, ne može se godinama graditi novina na „mobu“, bez smještajnog prostora, bez neophodne opreme, bez i jednog zaposlenog, bez obezbijeđenih redovnih prihoda, rekao je Ćorović.

Potpredsjednik Opštine Abaz Kujović je naglasio značaj postojanja ovog časopisa, dok je Amer Ramusović istakao da je Mozaik istiniti sudionik i hroničar bjelopoljskog kraja, te da je ovaj časopis mnogo više od glasila, jer se na njegovim stranicama piše o događajima danas, ali se često podsjeća i na ono što je bilo.

Pomoćnik ministra Željko Rutović je kazao da Mozaik na najbolji način baštini i čuva pisanu riječ ovoga kraja. „Mozaik ima plemenitu misiju kulture sjećanja. Otrže od zaborava ono što je bilo. Bilježi značajne teme, a glavni i odgovorni urednik ovog časopisa Murat Ćorović radi težak posao, ravan onom kojeg rade institucije“, rekao je Rutović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari