Već sedam dana skoro 100 učenika OŠ "Ljuba Nenadović" ne dolazi na nastavu: Šta o svemu kaže direktor škole? 1foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Punih sedam dana stotinak učenika sedmog beogradske OŠ „Ljuba Nenadović“ ne dolazi na nastavu zbog odluke škole da od 1. septembra rasformira pet postojećih odeljenja i oformi šest novih.

Za sada ne popušta direktor škole, ali ni roditelji, koji su besni zbog toga što, kako kažu, Ministarstvo prosvete ne zanima to što drugu nedelju zaredom od početka školske godine učenici ne dolaze u školu.

Kako je Danas pisao, reakcija roditelja koji su odlučili da njihova deca ne pohađaju nastavu usledila je posle odluke škole da sedam učenika sa disciplinskim problemima koji su bili u istom odeljenju razmeste, tako što će „srušiti“ pet postojećih odeljenja i napraviti šest novih.

Roditelji tvrde da su o svemu obavešteni nekoliko dana pred početak školske godine i da informacije o tome šta se sprema nisu predočene ni Savetu roditelja, ni Školskom odboru, koji je organ upravljanja škole.

Prema rečima jednog od roditelja, danas na nastavi nije bilo 90 sedmaka, a sada se čeka da direktor sazove sednicu Školskog odbora kako bi se razrešila ova situacija, ali on to navodno prolongira.

Poslednji sastanak predstavnici roditelja učenika sedmog razreda sa direktorom škole Đurom Kosićem su imali u četvrtak, ali je on završen bez dogovora.

Roditelji su predložili da se sve vrati na staro, a da se đaci problematičnog ponašanja rasporede po drugim odeljenjima.

Roditelji kažu i da su se obratili i republičkoj prosvetnoj inspekciji, kao i Zaštitniku građana, čije reagovanje očekuju.

Prema našim saznanjima, u OŠ „Ljuba Nenadović“ prošle nedelje je bila gradska prosvetna inspekcija.

Šta je inspekcija zaključila i da li će u ovom slučaju reagovati Ministarstvo prosvete i Školska uprava Beograd pitali smo nadležne. Njihov odgovor čekamo.

Na pitanje kako će se rešiti ovaj slučaj Đuro Kosić, direktor OŠ „Ljuba Nenadović“ za Danas kaže da da svi moraju poštovati zakon.

– Škola je uz saglasnost Školske uprave Beograd, odnosno Ministarstva prosvete, donela zakonitu odluku o podeli učenika sedmog razreda koji su bili raspoređeni u pet odeljenja i formirala šest odeljenja zbog objektivnih razloga, a u najboljem interesu učenika naše škole. Naravno uz svu zakonom predviđenu proceduru – napominje direktor Kosić.

On pojašnjava da umesto da skoro svako odeljenje sedmog razreda ima 32 učenika u pet odeljenja, sada ima šest odeljenja od 25 do 27 učenika, što omogućava mnogo efikasniji obrazovno-vaspitni rad.

Direktor demantuje navode roditelja da odugovlači sa sednicom Školskog odbora, ističući da to nije istina.

– Sednica Školskog odbora se zakazuje u skladu sa Poslovnikon o radu tog organa i odmah nakon inicijative je zakazana za 11. septembar – ističe Kosić.

U službi Zaštitnika građana nam je rečeno da su primili nekoliko pritužbi roditelja učenika sedmog razreda OŠ „Ljuba Nenadović“ i da trenutno ispituju uslove za pokretanje postupka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari