Smrtnost dece opala je za 42 odsto u Sjedinjenim Državama, dok je u zemljama poput Srbije i Malezije, koje su kada je reč o ovom pitanju zaostajale za SAD 1990. godine ta stopa snižena za gotovo 70 odsto. Prema najnovijim procenama medicinskih stručnjaka, broj umrle dece mlađe od pet godina će sa 11,9 miliona, koliko je zabeleženo pre dve decenije, ove godine pasti na 7,7 miliona, što ukazuje na dostignuća novijeg datuma od istorijskog značaja u domenu globalnog zdravlja.

Međutim, iako veliki deo planete pravi krupne korake ka smanjenju stope smrtnosti dece, SAD sve više zaostaju kada je reč o ovom pitanju, a na globalnom nivou trenutno zauzimaju 42. mesto, što je daleko iza većeg dela Evrope, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kube i Čilea. Prema podacima do kojih je analizama došao Institut za zdravstvenu metriku i procene pri Univerzitetu u Vašingtonu, SAD su pre dvadeset godina bile na 29. mestu po stopi smrtnosti dece. Podaci, koji su dobijeni na osnovu međunarodnih izveštaja o natalitetu i iz drugih izvora, objavljeni su juče u britanskom medicinskom žurnalu Lanset.

Singapur, koji beleži najnižu smrtnost dece na svetu, budući da su u toj zemlji na 1.000 deteta zabeležena 2,5 smrtna slučaja, smanjio je stopu smrtnosti najmlađih za dve trećine u protekle dve decenije. SAD, za koje se prognozira da će ove godine na 1.000 dece imati 6,7 smrtnih slučajeva, smanjile su stopu smrtnosti dece ispod pet godina starosti za 42 odsto, te se nalaze u istom položaju kao Kazahstan, Sijera Leone i Angola. „Veliki broj ljudi veruje da mi imamo najbolji zdravstveni sistem na svetu, ali podaci ukazuju na suprotnu situaciju“, „, rekao je doktor Kristofer Murej, šef Instituta i autor istraživanja,

Mnoge zemlje koje su već beležile nisku stopu smrtnosti dece, kao što su Švedska i Francuska, smanjile su broj smrtnih slučajeva među najmlađima brže nego SAD u protekle dve decenije. Stopa smrtnosti u SAD prkosi tradicionalnim objašnjenjima, kao što je nacionalna raznolikost, veliki broj imigranata, siromaštvo, ocenjuje Murej. Australija, koja je takođe poznata po nacionalnoj raznolikosti i ogromnom broju imigranata, snizila je stopu smrtnosti dece više nego SAD u proteklih dvadeset godina, te je sada na 26. mestu na svetu.

Loš zdravstveni sistem glavni krivac

Prema Murejevim rečima, stopa smrtnosti među najmlađima u SAD nije ograničena na Afroamerikance i doseljenike iz država Latinske Amerike Naprotiv, stručnjaci su otkrili da je više smrtnih slučajeva zabeleženo kod dece dobrostojećih belaca, koji prema tradiciji imaju bolji pristup zdravstvenoj nezi. Murej i ostali stručnjaci kao problem navode zdravstveni sistem koji je loše isplaniran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari