Pretresno veće Haškog tribunala nagovestilo je juče da će od tužilaštva zatražiti da optužnicu protiv Ratka Mladića sažme na isti način na koji je to učinilo sa optužnicom protiv Radovana Karadžića.

Predsedavajući sudija Alfons Ori nagovestio je, tokom rasprave o stanju u postupku, da će taj zahtev veće uputiti do kraja novembra. On se upitao i zašto do sada tužioci nisu saželi optužnicu, budući da je optužni akt u procesima Mladiću i Karadžiću isti.

Veće je dalo Mladićevoj odbrani rok do kraja avgusta da odgovori na zahtev kojim je tužilaštvo zatražilo da Mladiću bude suđeno dva puta, a prvo po optužnici za genocid nad Muslimanima u Srebrenici 1995. General Mladić pojavio se u sudnici svežijeg izgleda nego na prethodne dve rasprave, uprkos tome što je nedavno operisan od bruha. Povremeno je zapisivao desnom rukom, iako se, kao i ranije, pretežno služio levom rukom.

Mladića je na današnjoj raspravi prvi put zastupao stalni branilac Branko Lukić, a u sudnici je, kao „pravni konsultant“, bio prisutan i generalov beogradski advokat Miloš Šaljić. Gledajući ispred sebe, Mladić je mirno pratio raspravu, a progovorio je jedino kada ga je sudija Ori pitao dobija li prevod, primećujući da optuženi ima problema sa nameštanjem slušalica. Mladić je odgovorio da „odlično čuje“, dodajući da je pokušavao da „namesti naočare“.

O svom zdravlju, Mladić je, posle konsultacija sa Lukićem, govorio na privatnoj sednici, što znači da je na galeriji za posmatrače bio isključen ton. Na otvorenom delu sednice, sudija Ori je preneo da je Mladić zatražio da mu ne budu stavljane lisice i „kaiševi“ tokom transporta iz pritvora u zgradu Tribunala. Objašnjavajući da je transport pritvorenika u nadležnosti holandske policije, a ne sudskog sekretarijata, sudija Ori obećao je da će preneti Mladićev zahtev.

Sledeću raspravu o stanju u postupku, sudija Ori zakazao je za 6. oktobar, precizirajući da će rasprave biti održavane svakog meseca. Sudija je nagovestio da će veće tužilaštvu dati rok do 15. novembra da Mladićevoj odbrani obelodani sve dokumente koji su potencijalno oslobađajući.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari