Večeras će Srbiju pogoditi opasna oluja: Meteorolozi otkrivaju koji gradovi će biti prvi na udaru 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Nastavlja se vrelo vreme, ali sve više nam se bliži i jače zahlađenje, uz promenu vremena i olujne nepogode, stoji u upozorenje meteorologa na Fejsbuk stranici Weather2Umbrella.

Objašnjavajući šta će nam se dešavati u nastavku dana iznad glava, navode da će se preko severne Evrope premeštati ciklon, a u sklopu njega i veoma izražen hladni front.

„Ovaj hladni front već uveliko uslovljava razorne oluje na potezu od Alpa, Švajcarske i severne Italije, preko Slovenije, Hrvatske i Austrije do Mađarske. On će i danas ovim predelima donositi razorne oluje, a ovaj sistem premeštaće se dalje prema istoku i prema Panonskoj niziji. U toku večeri prve predfrontalne nestabilnosti već se očekuju na severu Srbije i to prvo u Bačkoj i Sremu, uz mogućnost grmljavinskih oluja“, navodi se u njihovom upozorenju.

Prema istim informacijama, taj hladni front doneće jače zahlađenje, pad temperature i za 10 do 15 stepeni, uz skretanje vetra na jak severozapadni, po prodoru hladnog fronta i uz olujne udare.

„Na žalost, ponegde se očekuju i jake grmljavinske oluje sa gradom i orkanskim vetrom, uz veoma obilne pljuskove i jake gromove“, navode u Weather2Umbrella i nastavljaju:

„Na samom kraju dana, tokom večeri i noći najveća opasnost od vrlo opasnih grmljavinskih oluja i nepogda očekuje se na severu Vojvodine, pre svega u Bačkoj, na severu Banata i na severu i zapadu Srema. Osveženje, uz pojavu oluja na severu Šumadije i u Beogradu očekuje se u sredu ujutro i tokom prepodneva, a u sredu tokom dana i u ostalim predelima“, precizirali su njihovi meteorolozi.

 

Večeras će Srbiju pogoditi opasna oluja: Meteorolozi otkrivaju koji gradovi će biti prvi na udaru 2
Foto: A. L./Danas

Kako su dodali, sutra će maksimalne temperature biti od 22 do 25 stepeni u severnim i zapadnim predelima Srbije, od 25 do 29 u centralnim predelima i od 30 do 34 na jugu, jugoistoku i istoku Srbije, dok se u Beogradu očekuje do 24.

Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Slobodan Sovilj kaže za Danas da vremenske nepogode koje predstoje ne bi trebalo da budu tako sanžne kao što su bile prošle nedelje.

„Protekle nedelje se dogodila situacija da smo za svega nekoliko časova imali veliku nepogodu koja je zahvatila 70 do 80 procenata naše zemlje. U smislu brzine premeštanja i u smislu prostornih razmera koje je nepogoda zahvatila, ovo što se dešava večeras, noćas i sutra neće biti slično onome što se dogodilo prethodne srede, ali na lokalnom nivou očekivane nepogode mogu imati isti efekat i mogu da proizvedu sličnu materijalnu štetu poput oluja koje su se dešavale u sredu petak i subotu prethodne nedelje dakle računajući i one sa vetrom i one sa krupnim gradom“, objašnjava Sovilj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari