Kapitalizam koji melje, otuđuje, razboljeva i oduzima ovdašnjim ljudima čovečnost, empatiju, emotivnost i ljubav, teme su koje problematizuje predstava „Realisti“, rađena prema tekstu Jelene Kajgo, a rediteljka je Slađana Kilibarda. Ovo je četvrta režija zagrebačke rediteljke u Zrenjaninu, koja ujedno rukovodi Dramskom scenom NP „Toša Jovanović“.

– Tema je aktuelna, a naši glumci su ponudili dobra tumačenja, pokazaće ovom prilikom neka svoja nova lica. Priča o novcu, koji je postao preokupacija, i postavljanju iracionalnog pojma uspešnosti u životu današnjih ljudi jeste fokus ove predstave. Takva tema podseća na Krležu i njegove Glembajeve, setite se da je onaj prvi Glembaj do enormnog bogatstva došao krvlju i da je to bogatstvo dovelo do jedne opšte propasti koja, usudila bih se reći, polako kuca i na naša vrata – objašnjava rediteljka Slađana Kilibarda.

Sem u zrenjaninskom Narodnom pozorištu, gde je premijera zakazana za večeras u 20 časova, predstava će se igrati i u Njujorku, zahvaljujući saradnji reditelja Iana Morgana sa srpskom glumicom Jelenom Stupljanin, koja već sedam godina gradi glumačku karijeru u Americi.

– Njujorški reditelj je ispoljio interesovanje da upozna novu srpsku dramu. Kada je pročitao dvadesetak tekstova srpskih pisaca, odlučio je da organizuje javna čitanja mojih komada „Fantomi“ i „Realisti“. Pošto su javna čitanja u prestižnoj pozorišnoj instituciji The New Group prošla veoma uspešno, Morgan je odlučio da komad „Realisti“ uđe u produkciju. Tako je njegova njujorška premijera zakazana za 11. maj u pozorištu „Here Art Centre“ u Sohou – kaže Jelena Kajgo, autorka teksta.

Za zrenjaninsku predstavu scenografiju je radila Marija Jevtić, trudeći se da sa skromnim budžetom prikaže savremenu bogatu porodicu, kostimi su povereni Marini Sremac, a za izbor muzike pobrinula se rediteljka. U komadu „Realisti“ igraju Mirko Pantelić, Daniel Kovačević, Sanja Radišić Subotić, Edit Tot, Milan Kočalović, Aleksandar Došen i Anja Došen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari