U Bijelom Polju je proteklog vikenda održan sedmi internacionalni Festival tamburaških orkestara na kojem su nastupili ansambli iz sedam država, među kojima je bilo 16 orkestara, 10 vokalnih solista i jedna vokalna grupa. Predsjednik Opštine Bijelo Polje Tarzan Milošević kaže da ovaj Festival povezuje ljude, gradove i vjere.


– On nosi lijepu sliku o Bijelom Polju na prostore jugoistočne Evrope. Zbog toga je naša obaveza da svake godine napravimo bolji festival. Takođe, bjelopoljska publika ima dobar osjećaj i sluh za dobru muziku, a ovaj Festival je našao utemeljenje u narodu i zbog toga će živjeti. Kroz ovo druženje napravili smo punu afirmaciju grada, kaže Milošević.

Na završnoj večeri Festivala nastupili su tamburaši iz Bijelog Polja, Belgije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i vokalni solisti Nedžad Salković, Ruža Balog, Goran Vratnica, Smiljana Tucaković i Dževad Mustafić.

Jedan od idejnih tvoraca Festivala, Sabro Šabanović, kaže da je na ovogodišnjem Festivalu bilo sve kako su i željeli.

– Zahvaljujući Festivalu, tamburaška muzika je dobila na popularnosti i mi sada imamo mladi sastav tamburaša. U Bijelom Polju je prije četiri godine prvi put organizovana škola tambure, a donesena je odluka da se u nižim muzičkim školama u Podgorici i Bijelom Polju otvore smjerovi za tamburu, dok će u Kotoru, Budvi i Baru biti otvoreni odsjeci za mandolinu. Prvi koraci ka ostvarivanju ovog cilja bili su Ljetnja skola tambure u Bijelom Polju, odakle je i formiran dječji orkestar, kaže Šabanović.

Inače, do sada je na Festivalu tamburaških orkestara u Bijelom Polju nastupilo 110 ansambala i 1.100 učesnika.

– Ovaj Festival je prepoznat po kvalitetu i van okvira Crne Gore i na pravi način predstavlja ovu sredinu, kaže umjetnički director Festivala Mićo Miranović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari