U subotu 25. decembra po gregorijanskom kalendaru u zapadnim hrišćanskim crkvama i delu pravoslavnog sveta počinje trodnevna proslava Božića

Polnoćnom misom koju je sinoć na Badnje veče u katedrali Blažene Djevice Marije na Neimaru služio predsednik Međunarodne biskupske konferencije „Sveti Ćirilo i Metodije“ nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar u Beogradskoj nadbiskupiji počela je trodnevna proslava Božića. Misi su, osim vernika Rimokatoličke crkve, prisustvovali i: predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović, ministar vera u Vladi Srbije Bogoljub Šijaković, vikar patrijarha srpskog episkop hvostanski Atanasije, predstavnici Islamske zajednice Srbije. Pozdravljajući zvanice i vernike, nadbiskup Hočevar naglasio je da Božić otvara „nove perspektive života“ i „veliki kosmički proces u ljudskim srcima i razumu“.



Nadbiskup beograski Stanislav Hočevar: Temelj svakog drugog slavlja

Predsednik međunarodne biskupske konferencije nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar u božićnjem obraćanju vernicima poručio je da je Božić „čvrst temelj bilo kojeg drugog slavlja“ i poželeo da se u Isusu Hristu – jedinoj pravoj stvarnosti „rodi temelj prave nade kao temelj stvarnog mira i istinskog pomirenja“. Vernicima hrišćanskih crkava koji praznik Hristovog rođenja slave po gregorinsjkom kalendaru, Božić su čestitalidržavni zvaničnici i poglavar SPC patrijarh srpski Irinej, koji je sa nadbiskupom Hočevarom razmenio čestitke.

Božićna poruka nadbiskupa beogradskog Stanislava Hočevara

»A stvarnost je – Telo Hristovo« (Kol 2, 17)

Braćo i sestre,

Svi vi, predragi, u novom čoveku, Bogo-Čoveku Isusu Hristu!

Sa vama se, u vama i za vas radujem proslavi Rođenja Isusa Hrista, Sina Božjeg, a po veličanstvenoj tajni Večne ljubavi, našeg Brata, našeg starijeg Brata. Njemu danas otvaramo svoje srce i razum, predajemo volju i celokupno svoje biće. U misteriji svakodnevnog života, snagom svog razuma naslućujemo, ali silom svoga srca verujemo da je u Njemu i samo po Njemu naš život pravi život. Zato vas u Njegovo ime sve pozdravljam i blagosiljam!

Posmatrajući, naime, tajnu Njegovog Rođenja, otkrivamo, zapravo tek naslućujemo beskrajne mogućnosti novog rođenja i nas samih, i naših porodica, zajednica, društva kojem pripadamo, celokupnog čovečanstva. Posle niza godina i desetleća dubokih promena i različitih iskustava, svi smo mi došli do saznanja šta znači biti samo zemaljski čovek, a šta znači biti čovek u Isusu Hristu, čovek vere, čedo Boga večnosti, Boga ljubavi, Boga istine. Lišen duhovnog sveta i duhovnog iskustva, zemaljski čovek nas je toliko puta prevario, zaratio, zarobio, osiromašio i iznutra otrovao. Čeznuli smo za slobodom, a rodili se kao robovi kratkotrajnog gutljaja samozadovoljstva. Često smo se opijali velikim obećanjima neograničene slobode, a ostali smo u pustoj zemlji beskrajne udaljenosti od sreće, mira i istinski trajnog zadovoljstva. Tako, u ovom tajanstvenom slavlju Isusovog Rođenja, sami sebi moramo priznati da najčešće živimo tragikomično: želimo da budemo slobodni, a ne znamo šta sloboda jeste; želimo da budemo beskrajno srećni, a duhovno se hranimo samo onim što je ograničeno.

Zato smo u ovoj, prvoj godini priprema za Jubilarnu godinu 2013, odlučni da, po rečima svetog apostola Pavla Kološanima (Kol 2, 17), u Novorođenčetu iz Vitlejema otkrijemo jedinu pravu »stvarnost života«: Bogočoveka Isusa Hrista, koji jeste ta jedina prava stvarnost života. Njegovo presveto Telo, očišćeno od svakog ropstva sebičnosti i grehu, neraskidivo spaja Boga i čoveka, Nebo i zemlju, Božju slobodu i ljubav, kao i čovekovu slobodu i ljubav. On, Novorođeni, dolazi među nas, sinove ljudske, govoreći: »Oče, evo dolazim da vršim Tvoju volju!« (up. Jev 10, 9) On vrši samo ono što je u planovima Oca Nebeskog, dakle, samo ono što je stvarno, jer samo Božja Reč ima stvaralačku snagu, pa je zato i On sam prava i neponovljiva stvarnost. On je čisto zlato čiste slobode i ljubavi. Samo On je Sjaj koji se ne gasi, večna »Svetlost sveta«.


Papa Benedikt XVI na internetu i iPhonu

Božićna bogosluženja i svečanosti koje će predvoditi papa Benedikt XVI uživo će se prenositi na internet stranicama i preko iPhona, zahvaljujući dogovoru Vatikana s Telekomom Italija, saopštila je uoči Božića vatikanska Informativna služba. Vernici iz celog sveta mogu da božićne priredbe prate preko iPhona, internet stranica Radio Vatikana www.pccs.va, Papskog veća za društvene komunikacije www.pccs.va, kao i na web-stranici www.pope2you.net.

Polnoćka, poruka koju će uputiti papa, blagoslov „Urbi et Orbi“ u nedelju u podne, kao i misu koja će se služiti povodom Svetskoga dana mira 1. janurara prenosiće se direktno. Vernici će moći da odaberu praćenje programa na jednom od šest jezika: italijanskom, francuskom, engleskom, nemačkom, španskom i portugalskom. Polnoćka će se prevoditi i na kineski, a misa 1. januara na arapski.

Carigardski patrijarh Vartolomej: Vreme za primenu Jevanđelja

Carigradski patrijarh Vartolomej u Božićnoj poslanici ističe da je upravo sada, kada ceo svet živi u senci različitih poslledica finansijske, društvene, moralne, a posebno duhovne krize koja izaziva naraslo neraspoloženje, gorčinu, napetost, konfuziju, razočarenja i strah od budućnosti među ljudima, pravo vreme za „praktičnu primenu jevanđelskih poruka koje pozivaju na odgovnornost i dostojanstvo“. On tvrdi da je „sada vreme da se jasno i konkretno primene reči svetih apostola: „Pokaži mi svoju veru delom“ i da je sada prilika da „naš razum uzneseno do božanskih misli“ i uzdizanjem preko veličanstvene moći ljubavi o približimo Bogu“.




Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari