Strah da serija nešto slabijih partija i rezultata crno-belih u poslednje vreme može biti nastavljena i posle 8. kola Evrolige potpuno je opravdan. Košarkaše Partizana mt:s u četvrtak (20.00, RTS 2) očekuje gostovanje izraelskom Makabiju, timu koji u dosadašnjem izdanju elitnog takmičenja ne zna za poraz. Teško je poverovati da puleni Vlada Jovanovića u okolnostima kada im forma nije na optimalnom nivou, mogu iznenaditi četu Davida Plata, ali uz znatno bolji pristup duelu, trijumf srpskog šampiona u Nokia areni ne bi predstavljao nemoguću misiju.

– Makabi je vodeći tim u grupi, obezbedili su prolaz u narednu fazu i eventualnim trijumfom u četvrtak zacementirali bi prvu poziciju pred početak top 16 faze. Na svom terenu deluju zaista impresivno, zato su i izraziti favoriti pred naš susret. Sigurno još uvek pamte prošlosezonsko četvrtfinale, naročito duel u Tel Avivu kada smo brejkom zapravo u mnogome povećali šanse za prolaz na fajnal-for. Želeće da nas savladaju sa što većom razlikom, a na nama je da ih u tome sprečimo – naveo je Dušan Kecman, jedan od najboljih igrača crno-belih.

Makabi je dovođenjem Sofoklisa Skorcijanidisa rešili problem klasičnog centra, ali su upravo zbog korpulentnog grčkog reprezentativca pomalo usporili igru u napadu. Najveće pojačanje svakako predstavlja odličan plejmejker Džeremi Pargo, čije se zakucavanje na poslednjem duelu Makabija i Žalgirisa u Litvaniji još uvek prepričava. Amerikanac je zapravo mlađi brat Džanera Parga (nastupao za Olimpijakos, Čikago, Nju Orleans) i za razliku od njega poseduje mnogo bolju tehniku, odličan ulaz i i solidan šut. Upravo on pravi razliku na terenu i biće najveća opasnost za odbranu Partizana mt:s.

– Očigledno je da Izraelci neguju pomalo drugačiju igru u odbrani, ali i u napadu. Ne osciliraju previše, tako da moramo svih 40 minuta da budemo koncentrisani. Protiv Himkija nismo bili na očekivanom nivou, nadam se da ćemo u Tel Avivu poboljšati pristup prema meču i da ćemo biti zadovoljni učinjenim – zaključio je košarkaš Partizana mt:s.

Izraelci igraju pomalo atipično, sa dosta individualnih, često i nepromišljenih poteza. U stanju su da u serijama naprave razliku, ali i da naglo popuste u odbrani. Šansa svakog rivala jeste da optereti Skorcijanidisa, jer Izraelci nemaju adekvatnu zamenu za korpulentnog Grka. Nešto kraća klupa, primorava spoljne igrače da u kontinuitetu odigraju na visokom nivou. Blutental ove sezone igra znatno bolje. Šut ga odlično služi, dok Elijahu i Hendriks imaju važna mesta u timu, naročito Elijahu, jer sa mesta četvorke aktivno učestvuje u kontranapadu, ume da raširi igru, a pri tom poseduje čudan i precizan šut iz koraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari