Drugostepene komisije za ocenu bezbednosti objekata oštećenih u zemljotresu koji je 3. novembra pogodio Kraljevo i okolinu do sada su pregledale 200 objekata, uglavnom privatnih kuća i ocenile da 56 treba srušiti. Prvostepena komisija obišla je više od 10.900 zdanja i njih 1.479 proglasila nebezbednim.

 Ljubiša Simović, gradonačelnik Kraljeva, kaže za Danas da su se mnoge lokalne samouprave odazvale apelu i uputile komisije za procenu štete, ali da je i pored toga, neophodan veći broj komisija. Prema njegovim rečima, potrebno je da se što pre dobije projekcija ukupne štete kako bi Vlada mogla da sagleda svoje budžetske mogućnosti.

– Prema preliminarnim procenama, 25 odsto objekata koji su proglašeni kao nebezbedni moraće da se sruši – ukazuje Simović.

Pošto je drugostepena komisija ocenila da u devet školskih zgrada na gradskom području nema oštećenja, od danas će se u školskim klupama naći 9.774 đaka, odnosno 60 odsto od ukupnog broja učenika. Prilikom posete predsednika Srbije Borisa Tadića jednoj od škola u Kraljevu, prosvetni radnici izrazili su bojazan da školske zgrade nisu sigurne. Tadić je prisustvovao i sednici Kriznog štaba u ovom gradu, i izjavio da se moraju stvoriti uslovi da sva deca idu u škole i da se u školskim objektima osećaju bezbedno i da dobiju ocene. On je istakao da je osnovni cilj da nijedan građanin ne dočeka zimu na ulici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari