Većina učesnika onlajn ankete nemačkog političkog magazina Špigl, njih gotovo 79 odsto, smatra da je greška što ruski predsednik Vladimir Putin nije pozvan na samit Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja (G7), koji se ovog vikenda održava u bavarskom dvorcu Elmau, nadomak Garmiš-Partenkirhena.


Učesnici ankete smatraju, prenosi Sputnjik, da je greška što Putin nije pozvan pošto se, kako navode, ukrajinski konflikt može rešiti samo dijalogom. Nešto više od 18 odsto anketiranih smatra da je dobro što Putin nije pozvan na G7, jer je „njegova agresija u Ukrajini neprihvatljiva i on je svako pravo na poziv proigrao“, dok malo više od dva odsto kaže da im je „baš svejedno“.

Špigl u tekstu „O samitu bez Putina“ ocenjuje da je velika greška što ruski šef države nije pozvan. I u tekstu o neprihvatljivosti sukoba u istočnoj Ukrajini, „gde se i dalje bori i gine“, i pored upečatljivih opisa onih koji kritikuju što šef Kremlja nije pozvan, ocenjuje se da je Putin, ipak, morao biti pozvan u Elmau.

Ocenjujući da se sve te kritike o stanju u Ukrajini i poziciji onih koji imaju razumevanja za Putina mogu izreći, a ipak ostati pri tome da je Putin morao biti pozvan, list piše da se, pritom, ne mora, kao što to čini bivši kancelar Helmut Šmit, ukazivati na istorijsko razumevanje za Rusiju, niti naglašavati da nemačka privreda ima štete od sankcija Rusiji, prenosi Sputnjik.

Takođe, list navodi i da se ne mora isticati da nijedan problem u svetu ne može da bude rešen bez učešća Moskve, već da je dovoljno samo naglasiti da se Ukrajini ne može pomoći ukoliko Putin bude izolovan.

I dok u Elmauu šefovi država ili vlada G7 budu sami i jedinstveni u stavu o odbijanju Rusije, Putin može u Moskvi da baca pogled na Zapad i da se oseća povređenim, ali mu sve to može „ojačati leđa“, piše Špigl. „Rat se ne okončava ćutanjem. Ko bi, ako ne sedam najmoćnijih ljudi planete, mogao da urazumi Putina. Oni su imali šansu, oni su je protraćili“, zaključuje magazin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari