Šesnaest od 29 odbornika Skupštine opštine Bela Palanka podnelo je neopozive ostavke na odborničke mandate i praktično blokiralo dalji rad lokalne Skupštine.
Predsednik opštine Bela Palanka dr Aca Spasić (SPS) kaže da je tačno da su pisane neopozive ostavke stigle. – Situacija je sasvim jasna, Skupština nema većinu i ne može da funkcioniše, a dalje poteze očekujemo od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Šesnaest od 29 odbornika Skupštine opštine Bela Palanka podnelo je neopozive ostavke na odborničke mandate i praktično blokiralo dalji rad lokalne Skupštine.
Predsednik opštine Bela Palanka dr Aca Spasić (SPS) kaže da je tačno da su pisane neopozive ostavke stigle. – Situacija je sasvim jasna, Skupština nema većinu i ne može da funkcioniše, a dalje poteze očekujemo od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Ne isključujem mogućnost ponovnog uvođenja prinudne uprave – kaže Spasić.
Odborničke mandate vratilo je šest odbornika DS, po dva iz DSS, PSS, Grupe građana i SRS i po jedan iz SPS i G 17 Plus.
Šef Odborničke grupe DS i G 17 Plus u SO Bela Palanka Dragan Živković izjavio je da već godinu dana traje agonija u lokalnom parlamentu i da demokratski blok već tri godine ne učestvuje u radu lokalne skupštine.
– Skupština opštine Bela Palanka nije legitimna i mi očekujemo da se, budući da u SO više nema većine, uvede prinudna uprava – rekao je Živković.
Predsednik SO Bela Palanka Milivoje Cvetković na ovu funkciju izabran je iz redova SRS, a od pre tri dana je, kako kaže član Nove Srbije. – Očekujem da ova grupa podnese zahtev za zakazivanje sednice na kojoj bi se biralo novo rukovodstvo. Ukoliko se to ne desi, nije isključeno da naša opština četvrti put zaredom od 2000. godine naovamo dobije prinudnu upravu – rekao je Cvetković.
Prema rečima predsednika opštine Ace Spasića, među 13 odbornika koji juče nisu podneli ostavke nalazi se devet odbornika iz redova SPS, dva iz Nove Srbije i dva odbornika iz SRS, koje je stranka isključila iz svojih redova, ali su oni zadržali svoje mandate.
Povodom ove krize oglasio se Opštinski odbor DS koji u saopštenju za javnost ističe da se među 16 odbornika nalazi i nekoliko odbornika iz vladajuće koalicije koji su se na taj potez odlučili zbog postojanja brojnih nepravilnosti u radu SO. Inače, dosadašnju većinu od 15 odbornika činili su odbornici SPS i SRS, jedan iz Nove Srbije i jedan odbornik Grupe građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari