Do zaključenja našeg lista, na području Braničevskog i Podunavskog okruga potupno je obustavilo rad 16, dok u štrajku nije 11 osnovnih i srednjih škola. U 45 škola sprovodi se zakonski štrajk skraćenjem časova na 30 minuta, pokazuju podaci školske uprave u Požarevcu.

– U Požarevcu i Kostolcu sve škole su u zakonskom štrajku, izjavila je načelnica školske uprave Vesna Zdravković. Ona je upozorila profesore da su dužni da obezbede minimum procesa rada. Zdravković je navela da je preporuka školske uprave da se nastava normalizuje kako učenici nebi trpeli.

Zdravković smatra da je rad u državnoj službi privilegija, kao i da mnogo mladih ljudi, koji su spremni da rade, čeka posao. Ona napominje da takvu izjavu nebi trebalo smatrati pretnjom. Danas u Srbiji bar dve trećine škola i dalje je u štrajku. Ministarka finansija Diana Dragutinović nudi povećanje budžeta za prosvetu, a za sada je nepoznat datum nastavka pregovora. Sindikalci ocenjuju da izjava ministarke Dragutinović da je moguće izdvojiti dodatnih četiri milijardi dinara za prosvetni budžet, dokazuje neozbiljnost Vlade.

Inače, sindikati prosvetnih radnika nastavljaju štrajk, ali o tome koliko škola je zaista u štrajku preciznih podataka nema, jer predstavnici sindikata i Ministarstva prosvete iznose drugačije podatke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari