Većina Švajcaraca juče se izjasnila za produžetak sporazuma sa Evropskom unijom koji se odnose na pravo na slobodno kretanje, naseljavanje i rad, kao i za njihovo proširenje na nove članice EU. Ovom odlukom se državljanima Rumunije i Bugarske, novim članicama EU, dozvoljava da se zapošljavaju u Švajcarskoj. Švajcarska nije članica EU, ali je na osnovu tih sporazuma dozvoljeno građanima Unije da rade u Švajcarskoj, kao i Švajcarcima u EU.

Za sporazum se juče izjasnilo 59,6 odsto glasača, a samo u četiri, od ukupno 26 kantona, produžetak i proširenje sporazuma sa EU nisu podržani, zvanični su rezultati referenduma. Najveća stranka u zemlji, Švajcarska narodna partija, pozvala je glasače da ne podrže predlog vlade. Stranka je sprovela kampanju koju su podržale grupe građana u Ženevi i italijanskom delu Švajcarske, nezadovoljni zbog velikog broja ljudi koji svakodnevno dolaze iz Francuske i Italije na posao u Švajcarsku. Međutim, na referendumu su se samo tri manja kantona u nemačkom govornom području i kanton Tičino u italijanskom govornom području izjasnili protiv sporazuma.

Od kada je Švajcarska dozvolila radnicima slobodu kretanja, broj građana iz zemalja članica EU koji rade u ovoj zemlji povećao se i sada iznosi preko milion. Lideri poslovnog sveta kao što je Rudolf Stempfli tvrde da je ta mera donela samo korist uprkos trenutnim sumnjama.

Predsednik Švajcarske Hans-Rudolf Merc upozorio je ranije da bi negativan ishod referenduma mogao da ugrozi i ostale sporazume sa EU, poput onih iz oblasti trgovine i kontrole saobraćaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari