Alžirska novinska agencija APS javila je juče da je oslobođeno 639 talaca otetih u napadu naoružanih islamista na gasno postrojenje u istočnom Alžiru, od kojih je 66 stranaca, ali je još nepoznata sudbina oko 60 stranih državljana. „Gotovo 650 talaca, uključujući više od polovine od 132 strana državljanina, oslobođeni su“, javlja APS, pozivajući se na jedan bezbednosni izvor. I dalje nije poznata sudbina oko 60 stranih talaca.


Taj izvor je rekao da tačan bilans još nije ustanovljen jer su se neki stranci zaposleni u gasnom postrojenju sklonili u razne delove velikog kompleksa. On je još rekao da je gasna instalacija stavljena van pogona kako bi se izbegli rizici od eksplozije. Ovo je prvi bilans krize s taocima koji je dao neki alžirski izvor. U četvrtak uveče alžirski helikopteri i specijalne snage napali su gasno postrojenje u Sahari. Kriza je dovela do povećanja cene nafte u svetu i iskomplikovala vojnu operaciju predvođenu Francuskom protiv islamskih ekstremista u susednom Maliju. Alžirska vlada odbila je ponude za pomoć iz inostranstva i sama je povela vojnu akciju radi oslobađanja talaca.

Pošto su zapadni lideri zatražili detaljne operacije o raciji koju je, kako su naglasili, Alžir izveo u četvrtak bez konsultacija s njima, lokalni izvor je juče naveo da je gasni kompleks još opkoljen alžirskim specijalnim snagama. Britanski premijer Dejvid Kameron, koji je upozorio Britance da se pripreme za loše vesti i otkazao politički govor koji je trebalo da održi, poručio je da bi bilo bolje da se Alžir konsultovao pre sprovođenja racije u gasnom nalazištu.

Trideset talaca, uključujući nekoliko iz zapadnih zemalja, ubijeno je tokom napada, navodi isti izvor, prenele su strane agencije, zajedno sa oko osamnaest njihovih otmičara. Dva Japanca, dva Britanca i jedan Francuz su među najmanje sedmoro ubijenih stranaca. Među onima koji su se juče vodili kao nestali bilo je desetoro Japanaca, rekao je japanski poslodavac, dok je norveška energetska kompanija Statoil saopštila da je nestalo osmoro norveških radnika. Među nestalima je i nekoliko britanskih radnika, mada britanski premijer tvrdi da je manje od trideset Britanaca još u opasnosti.

Vašington je saopštio da među taocima ima i Amerikanaca. Lokalni izvor je izjavio za strane agencije da su samo dvojica od jedanaest ekstremista, čija su tela nađena u četvrtak, bila Alžirci, uključujući lidera grupe. U četvrtak su pronađena tela jedanaest napadača, među kojima su bila trojica Egipćana, dvojica Tunišana, dva Libijca, jedan Malijac i jedan Francuz, i za sve njih se pretpostavlja, da su otmičari. Alžirska državna televizija APS je saopštila da je grupa planirala da taoce prebaci u Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari