Mečevi 18. kola fudbalskog prvesntva Srbije nisu promenili odstojanje između vodećeg Partizana i drugoplasirane Crvene zvezde, jer je superligaški lider prvom prolećnom pobedom, nad Donjim Sremom (2:1) zaustavio rezultatski pad u drugom delu sezone, a njegov večiti rival drugim vezanim slavljem, protiv Vojvodine (3:0), ostao na četiri boda od komšija sa Topčiderskog brda.

Crno-beli su konačno zaličili na tim koji je dominirao jesenas. Povratak majstora pasa Saše Ilića na mesto kreatora igre i podrška Nemanji Kojiću u špicu u liku sve boljeg ofanzivnog veziste Nikole Ninkovića doneli su crno-belima dominaciju na sredini terena, smislenije i opasnije akcije, više šansi i dva gola Kojića, na čija leđa je pao sav teret u napadu posle odlazaka Petra Škuletića i Danka Lazovića.

– Prvo poluvreme smo zaista dobro odigrali. Imali smo veći posed lopte, stalno pritiskali protivnika, ulazili u šanse, dali gol… – hvali ne toliko veliki koliko bitan pomak u igri pomoćnik Marka Nikolića, Zvonko Varga, koji je u Novom Sadu poslednji put “glumio” suspendovanog šefa stručnog štaba “parnog valjka”.

Drugo poluvreme, naročito završnica premijernog prolećnog gostovanja tima iz Humske, međutim, deluje opominjuće. Umesto da zacementira pobedu trećim pogotkom ili do kraja pametno čuva finu prednost, Partizan se ukočio, dozvolio rivalu da se razmahne i panično se branio, pa je samo zahvaljujući pribranosti odličnog golmana Živka Živkovića izbegao novi remi.

– Umalo da platimo ceh velikom psihološkom i rezultatskom pritisku. Nepotrebno smo ušli u rizik pri kraju meča, ali je ekipa krajnjim naporima i uz malo sreće sačuvala zasluženu pobedu. Samo kada smo izbegli još jedan remi. Ova tri boda bi trebalo da nam daju vetar u leđa u nastavku prvenstva – svestan je slabosti u fudbalu prvog kandidata za titulu šampiona.

Crvena zvezda je lakše i ubedljivije slavila, vrativši milo za drago Novosađanima za sve oduzete bodove u poslednjim međusobnim duelima, ali glavni lik meča na stadionu “Rajko Mitić” nisu bili dvostruki steralac Džošua Parker, odlična partija na sredini terena iskusnog Saše Stojanovića i pogodak najveće fudbalske nade crveno-belih Luke Jovića već katastrofalan previd sudijske ekipe. Iz aviona se video Zvezdin ofsajd, ali su najbliži mahač i glavni arbitar zažmurili na oba oka.

– Sudija je bio u prilici da vidi koliki je ofsajd bio. Taj gol nas je poljuljao i odveo u poraz – tvrdi mladi golman “lala” Vanja Milinković – Savić, čiji je šef Zoran Marić, ne osvrćući se na sporni detalj, samo priznao “zasluženu pobedu” domaćina.

Zvezdin trener Nenad Lalatović akcenat je stavio na dobru predstavu svog tima.

– Veoma sam zadovoljan igrom, pristupom, realizacijom… Raduju me i “buđenje” Aleksandra Kataija i zrelost Mihajla Ristića, koji ne igra na svojoj poziciji. Jedino je nedopustivo Parkerovo ponašanje. Razumem njegovu želju za golom, ali ne sme da ne ispoštuje saigrača u boljoj poziciji – hvali i kritikuje mladi stručnjak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari