Konačno je došlo vreme za priču samo (ili najviše) o fudbalskoj igri u Srbiji, makar ona bila jeftina i zastarela kopija onoga što svakog vikenda gledamo čak i u, za koplja slabijim, prvenstvima od onih u Engleskoj, Nemačkoj, Španiji, Francuskoj i Italiji.

U senci velike ujdurme oko izbora selektora A reprezentacije i njegovog dvomesečnog odlaganja, iščekivanja najavljenih radikalnih kadrovskih promena u vrhu Fudbalskog saveza Srbije, do kojih neće doći još neko vreme, mirenja doskorašnjih zakletih neprijatelja među funkcionerima i prelaznog roka s malo transfer „bombi“, šesnaest timova Jelen Super lige mesec i kusur dana se u zemlji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji, Turskoj i na Kipru pripremalo za prolećnu polusezonu, a već ovog vikenda videćemo koliko su spremni za nastavak trke za titulu, Evropu i opstanak u domaćoj fudbalskoj eliti.

Prva disciplina tradicionalno se svela na večiti „rat“ večitih rivala, s tom razlikom što je ovog puta startna prolećna razlika između Partizana i Crvene zvezde tek jedan bod u korist crno-belih. Osvajač poslednjih šest šampionskih pehara jedva je dobio jesenju rundu komšijske borbe, ali ga je zato ubedljivo „porazio“ u broju novajlija, koje imaju 15 kola da pokažu kolika su zapravo pojačanja, pošto su „potpisali“ duplo više (6:3) igrača od jedinog pravog oponenta u odbrani trona. S novim trenerom Markom Nikolićem u Humsku su iz Vojvodine stigla dva iskusna i proverena defanzivca Miroslav Vuličević i Branislav Trajković, kao i Partizanovo „dete“ Petar Škuletić (špic), dok se iz Rusije u vezni red kluba iz kojeg su potekli vratio tandem Nikola Drinčić (reprezentativac Crne Gore) – Danko Lazović (bivši napadač selekcije Srbije). I svi su odmah „upali“ u startnu postavu, dok je prošle nedelje dovedeni golman Rada i eks Zvezdin đak Filip Kljajić prosleđen klupskoj filijali Teleoptiku. Odlazaka je, zato, bilo nikada manje. Ali, su tim napustila dva važna igrača. Dugo neprikosnovenom čuvaru mreže Vladimiru Stojkoviću je istekao ugovor, pa je sreću i više novca našao u grčkom Ergotelisu, odakle će na leto u veliki Olimpijakos. Jednako će faliti i organizator igre Miloš Jojić, koji je kao najbolji superligaški igrač i asistent minule jeseni, za 2,5 miliona evra, ustupljen finalisti poslednje Lige šampiona, Borusiji iz Dortmunda, gde je već stigao da postavi rekord u brzini datih golova debitanata-rezervista. Ni fomacija nije stara, jer je Nikolić zatečenih 4-2-3-1 preinačio u 4-3-3. Ako je suditi po sedam test mečeva s različitim evropskim rivalima i pet pobeda bez primljenog gola, s finim brojem šansi po utakmici, to dobro funkcioniše, ali trebalo bi imati na umu da tek protiv Novog Pazara počinje borba za bodove, a takmičarski susreti su drugo.

U konstantnoj jurnjavi za novcem, potrebnog za namirivanje tekućeg poslovanja i dugova bivšim igračima, trenerima i članovima uprave, odnosno plaćanje rata za ranije kupljene prvotimce. Crvena zvezda nije imala vremena i para za ogroman pazar na zimskoj fudbalskoj „pijaci“. Niti preke potrebe za njim, pošto je i letos previše kupovala Crveno-bele dresove zadužila su svega trojica novajlija. I to defanzivni trio, jer je zajednička procena predsednika Dragana Džajića i trenera Slaviše Stojanovića bila da je tim najranjiviji u sopstvenom šesnaestercu. Bilo je mnogo opcija, ali su ugovore na kraju sklopili crnogorski reprezentativac Savo Pavićević, bivši član slovenačke selekcije Dejan Kelhar i povratnik u JSL Saša Cilinšek, s različitim šansama da se izbore za veliku minutažu u prvih 11. Od teških povreda oporavljeni napadač Đorđe Rakić i krilni igrač sredine terena Darko Lazović nisu ništa koštali, jer su obojica starosedeoci, a formom s priprema nagovestili su da bi mogli biti jaki aduti, više puta bez uspeha smenjivanog, šefa. Naročito Lazović, koji bi mogao da bude glavni razlog eventualnom Stojanovićevom odustajanju od omiljene postavke 4-4-2 i prelasku na 4-2-3-1. Za razliku od svog večitog rivala Zvezda nije uopšte prodavala posle decembra, osim što se oprostila od pojedinaca koji su tražili i dobili sporazumni raskid ugovora (najbitniji Filip Mladenović i Marko Vešović), odnosno gomilu prekobrojnih poslala na pozajmice (najzvučnije ime je Stefan Mijailović), ali je kao i Partizan bila rezultatski vrlo uverljiva na međunarodnim proverama, sa stoprocentnim učinkom i sjajnom gol-razlikom 20:3 u šest duela s ekipama iz zimske pripremne baze Slovenije.

Iza beogradskih „blizanaca“ sledi poveća grupa ekipa sa evropskim ambicijama. Predvodi je standardno visoko kotirana Jagodina, sa stabilnom upravom, u finoj meri sačuvanim timom i 27 bodova, slede je niški Radnički sa, za naše prilike, zvučnim pojačanjima u liku nekadašnjeg zvezdaša Ibrahima Gaja (stigao iz Lokerena) i doskorašnjeg radovca Uroša Vitasa (pozajmljen od Tuna), nikad mlađa Vojvodina, mahom oslonjena na klince iz klupske škole, preporođen Novi Pazar, jedini privatni klub u zemlji Čukarički, a krug zatvara uvek žilavi Spartak.

Ostalih osam timova strepi za opstanak, sa sve odlično organizovanom i često bolje rangiranom Slobodom Point, trenera Slobodana Stamenkovića s najdužim superligaškim stažom u jednom timu (sitni sedmu godinu), i Radom, koji je ove zime promenio upravu, stručni štab i igrače.

Četrnaesti u baraž

Za 15 od 16 klubova JSL prvenstvo se završava 18. maja, dok osvajaču 14. pozicije sleduju dva baraž meča za opstanak s trećeplasiranim na kraju Prve lige Srbije, u još nepoznatim terminima. Mesta dva poslednja plasirana JSL kluba biće popunjena s dva najbolja rangirana prvoligaša.

Šezdeset superligaških stranaca

Paralelno s masovnim „izvozom“ fudbalera u bukvalno sve krajeve sveta, srpski klubovi kontinuirano, naravno u daleko manjem obimu, „kupuju“ igrače sa stranim pasošima, pa ćemo do kraja sezone gledati njih šezdesetoricu. Najviše onih na privremenom radu u Srbiji dolazi s teritorija bivše Jugoslavije (36), dok među takozvanim pravim strancima (24), kao i do sada, dominiraju Afrikanci (14) I to najbrojniji Nigerijci (6), a slede ih kolege iz Gane (4).

Sedam trenerskih rokada

I na trenerskim klupama je bilo živo poslednja dva meseca, pa čak sedam klubova fudbalsko proleće dočekuje s novim šefovima stručnih štabova. U Partizanu je Vuka Rašovića zamenio Marko Nikolić, na Nikolićevo mesto u Vojvodini došao je Branko Babić, Milan Milanović iz Novog Pazara otišao je u OFK Beograd, a tim s Jošanice preuzeo Zoran Njeguš. Zoran Milinković je posle „romantičara“ preuzeo Voždovac, a jesenji strateg „zmajeva“ Nenad Lalatović je završio u Napretku. Profesor Aleksandar Janković će, nakon više angažmana u svojstvu pomoćnika, u Radu prvi put okušati sreću kao trener prvog tima.

Kvartet za Kup

Sledećeg meseca nastavlja se i najmasovnije, ali manje cenjeno takmičenje u Kupu Srbije. Posle (ne)očekivanog ispadanja večitih rivala već u četvrtfinalnoj fazi, u igri za jedan od nacionalnih trofeja ostali su Vojvodina-Spartak i OFK Beograd-Jagodina, koji će o akterima poslednjih 90 minuta (7. maja) odlučiti duelima 26. marta i 9. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari