Ako su uopšte postojale nedoumice oko izbora taktike i startnih postava Partizana i Crvene zvezde u njihovom sutrašnjem prvom polufinalnom Kup duelu, na stadionu crno-belih, trener domaćina Aleksandar Stanojević i strateg crveno-belih Robert Prosinečki juče su ih glasno otklonili, otkrivši jedan drugome i javnosti na koji način i s kojim igračima će probati da dođu do prednosti za revanš 6. aprila i „vetra u leđa“ u nastavku borbe za još važniji trofej u prvenstvu.


– Jedina dilema tiče se povreda štopera Adija i Ćosića. Ukoliko bude sve u redu s njima to će biti tandem centralnih defanzivaca. Iza njih će biti golman Stamenković, a na bekovskim pozicijama Ninkov i Tošić. Ispred će igrati mali Mijailović, Kadu, Evandro, Borha, Koroman i Jevtić – „nogu“ je povukao mladi stručnjak gostiju, ostavši dosledan ličnoj praksi davanja novinarima imena najboljih 11 na uvid dva dana pre mečeva.

Perspektivni kolega sa protivnikove klupe prvo mu se zahvalio na „sitnoj pomoći“ u pripremi utakmice, a onda bacio svoje karte na sto.

-Očekivao sam takvu Zvezdu, s tim što nisam bio siguran da li će Kaluđerović početi utakmicu. Naš sastav i postavka igre zavisiće, pak, od oporavka Vukića. Ako bude spreman, onda ćemo izaći s jednim zadnjim veznim Petrovićem. U suprotnom, Raća če igrati u paru sa Smiljanićem. Gol će braniti Stojković, u zadnjoj liniji biće štoperi Krstajić i Savić, a na spoljnim mestima Miljković i Lazevski. Krilne pozicije „rezervisane“ su za Babovića i S. Ilića, dok će u napadu delovati Tejgo i Iliev – zaokružio je Stanojević ovu trenersku priču bez presedana u istoriji večitih derbija.

Šef struke domaćina nije mogao a ni hteo sakriti ni svoju ofanzivnu orjentaciju u prvih 90 minuta okršaja za finale, koji bi, kako priznaje, drugačije odradio da je preko puta neka druga ekipa.

– Da ne igramo sa Crvenom zvezdom sigurno bih malo kalkulisao, jer mi je titula važnija od trofeja u Kupu. Ovako, u borbu za finale moramo se upustiti svim snagama. I to na način na koji inače činimo – napadački, na gol više. Ne možeš biti neofanzivan sa ovakvim profilima igrača. Isto važi i za Zvezdu. Baš zato očekujem utakmicu sa dosta golova, pa nek pobedi bolji u ovom trenutku. Nadam se i miru i pozitivnoj energiji, kako na terenu tako među navijačima. Da sve prođe u duhu uskršnjeg posta – tvrdi trener „parnog valjka“, koji je jesenas u šampionatu slavio samo s 1:0 na Marakani, ali je održao čas iz taktike najljućem rivalu.

Prosinečki ima istu želju za trijumfom, možda još jaču od suparnika, jer nekadašnji svetski i evropski prvak godinama ne zna za uspeh protiv Partizana.

– Želimo da prekinemo dominaciju Partizana, odigramo otvorenu i kvalitetnu utakmicu i damo što više golova. Spremni smo za veliku utakmicu, a mi koji smo je igrali znamo šta ovi susreti znače za Beograd i Srbiju, ali i svesni da ovaj duel traje 180 minuta – kaže nekadašnja igračka legenda kluba iz Ljutice Bogdana, trenerski debitant u večitim derbijima, koje je kao fudbaler redovno dobijao.

Na drugoj strani, kapiten crno-belih Mladen Krstajić nada se da se Zvezda ni ovog puta neće radovati u domu branioca titule.

– Nije važno da li će naš protivnik igrati dugim loptama ili gol tražiti kratkim pasovima, moramo i možemo odgovoriti na svaki Zvezdin stil. Najbitnije je da mi budemo maksimalni u teškoj i neizvesnoj utakmici koja nas čeka, a ona je tek prvo poluvreme polufinala – podseća Partizanova „alfa i omega“.

Vođa gostiju, desni bek Pavle Ninkov, takođe očekuje uzbudljivu borbu „prsa u prsa“.

– Udarićemo iz sve snage jedni na druge, pa ko se bolje snađe. Poštujem Partizanovog špica Tejga i njegovu golgetersku seriju u prvenstvu, ali verujem da ću sa saigračima naći načina da ga zaustavimo. I ne samo Ganjanina – veruje defanzivac crveno-belih.

Zajednički apel

Predsednici Crvene zvezde (Vladan Lukić), Partizana (Dragan Đurić), Vojvodine (Ratko Butorović) i Slobode Point Sevojna (Dragan Subotić), sa predsednikom FSS (Tomislav Karadžić), uputili su su juče pisani apel javnosti, kojim se od pristalica sva četiri kluba traži fer i korektan odnos prema svim akterima današnjih i revanš mečeva, a igrači će im se pre početka utakmice obratiti transparentom „Reci NE nasilju – navijaj sportski“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari