U Ruandi je juče počela jednonedeljna komemoracija povodom 20 godina od genocida u kojem je za 100 dana – između aprila i jula 1994. – vladajuće pleme Hutu pobilo najmanje 800.000 pripadnika manjinskog plemena Tutsi i protivnika iz svojih redova. Ubijeno je 20 odsto stanovnika Runade, odnosno 70 odsto pripadnika plemena Tutsa, a prema nekim nezvaničnim procenama, stradalo je više od milion ljudi.


Predsednik Ruande Pol Kagame zapalio je večnu vatru u znak sećanja u Memorijalnom centru genocida u Kigaliju. Plamen je prethodno tri meseca putovao kroz Ruandu. Ceremonija je održana na fudbalskom stadionu u Kigaliju, a prisustvovalo joj je nekoliko afričkih zvaničnika i diplomata iz Evrope i SAD. Preživeli su prepričavali sećanja. Nekoliko ljudi je nekontrolisano vrištalo i plakalo, mnogima je ukazana lekarska pomoć, prenosi AFP.

Ruanda je još gnevna na Francusku, pošto je optužuje da je učestvovala u genocidu. Francuskom diplomati Mišelu Flešu, koji je predložen za ambasadora u Ruandi, uskraćen je agreman, a onemogućeno mu je i da prisustvuje jučerašnjoj komemoraciji.

Ruanda je nekoliko puta optužila Francusku za ulogu u genocidu što je nedavno ponovio i predsednik Kagame, ocenivši da je Pariz direktno učestvovao u pripremi masakra, ali i u genocidu. Iako su diplomatski odnosi Ruande i Francuske obnovljeni 2009, posle tri godine prekida, i dalje su zategnuti. Francuska nije imala ambasadora u Kigaliju ni nekoliko meseci 2012, jer je Ruanda odbila agreman za postavljenu ambasadorku Elen le Gal, koja je sada savetnica predsednika Fransoa Olanda za Afriku.

Dobro isplanirani genocid počeo je 6. aprila 1994, ubrzo pošto je avion hutskog predsednika Žuvenala Habijarimana oboren prilikom sletanja. Osim njega, poginuo je i hutski predsednik Burundija. Muškarci, žene i deca svih uzrasta plemena Tutsi ubijani su mačetama, puškama i granatama. Zločin su uglavnom počinile dve ekstremističke organizacije plemena Hutu – Interhamve (Onaj koji se bori zajedno) i Impuzamugambi (Onaj koji ima jedinstven cilj).

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun smatra da je genocid u Ruandi „velika mrlja“ na savesti UN koje nisu sprečile masakr iako je u Ruandi tada bilo 2.500 „plavih šlemova“. Samanta Pauer, ambasadorka SAD u UN, koja je prisustvovala komemoraciji, izjavila je da je genocid „poražavajući podsetnik da se noćne more koje se ne mogu ni zamisliti ipak dešavaju”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari