Premijer Tajlanda Abhisit Vedžadživa ponudio je juče da vlada pregovara sa demonstrantima, koji već nedelju dana mirnim masovnim protestima u glavnom gradu Bangkoku pokušavaju da ga primoraju da ode s vlasti, ali je odbio njihov zahtev da odmah raspiše vanredne izbore. Redovni izbori trebalo bi da budu održani do kraja 2011.

 On je poručio da je spreman da pošalje dva visoka vladina zvaničnika na razgovore sa demonstrantima, koji pokušavaju da izvrše pritisak na njega da raspusti parlament i raspiše izbore, zato što smatraju da nije demokratski izabran.

Međutim, demonstranti su odbili ponudu, uz obrazloženje da žele da razgovaraju direktno sa premijerom. Oko 100.000 pristalica opozicije prošlo je Bangkokom u pokušaju da ubede pripadnike srednje klase u višemilionskoj prestonici da se pridruže njihovom zahtevu za raspisivanje vanrednih izbora, prenele su agencije. Demonstranti, koji su u prestonicu došli proteklog vikenda iz siromašnog severnog i severoistočnog dela Tajlanda, kretali su se gradom u koloni dugoj 13 kilometara, delili letke na kojima je pisalo „Mi volimo stanovnike Bangkoka“ i pozivali simpatizere da im se pridruže. Opozicionari, takozvani crvenokošuljaši, sledbenici su bivšeg premijera Taksina Šinavatre, koji je s vlasti zbačen u vojnom puču 2006.

Taksin, jedini tajlandski premijer koji je na tom položaju ostao čitav mandat i još je veoma popularan u zemlji, u Tajlandu je osuđen na dve godine zatvora za korupciju i zloupotrebu položaja. Svojevrsnu medijsku senzaciju izazvala je potvrda vlasti Crne Gore da je Taksin dobio državljanstvo te bivše jugoslovenske republike i njen pasoš i da se nalazi na njenoj teritoriji. Tajlandske vlasti su Taksinu oduzele sve dokumente pre godinu dana. Od vojnog puča Tajland potresaju politički nemiri, a nekoliko desetina hiljada opozicionara okupilo se u septembru prošle godine u prestonici povodom treće godišnjice svrgavanja Taksina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari